Справочници, схемотехника, теория > Химия за начинаещи
Чиста вода от морето или други водоизточник
Радико:
Не помня къде съм го чел и дали за торият ставаше дума, но на някакъв метал разпада му се активираше с рентгенови лъчи. Докато го облъчваш се разпада и отделя енергия. Торий ли беше???
h2motor:
Имаше някъде - как да си направим дестилатор за вода, който използва слънчевото греене. Много лесна за изпълнение конструкция - една метална тава в която се налива вода, над нея са две стъкла с разстояние между тях и в него циркулира хладна вода. Стъклата са с наклон и под ниския им ръб има улей в който да се събира кондензиралата по долното стъкло вода. С един квадратен метър правеха по 10 л. вода на ден, без да потребява много енергия.
epwpixieq-1:
--- Цитат на: Радико в Декември 20, 2024, 08:37:50 pm ---Не помня къде съм го чел и дали за торият ставаше дума, но на някакъв метал разпада му се активираше с рентгенови лъчи. Докато го облъчваш се разпада и отделя енергия. Торий ли беше???
--- Край на цитат ---
Не съм запознат с талива изследвания Радико, но при пложенеие че някой попадне на такива нека да приложи линкове ще ми е много интересно да прочета.
Строго теоретично за да имаме (ядрен) разпад, с Х-лъчи ( ренгенови ), които всъщност имат енергия между 100eV - 100KeV, енергията на тях трябва да е способна да отмести неутрон (или протон), за да започне някаква верижна, модифицираща, реакция в (забележете) стабилно ядрото, или по някакъв начин (който не мисля че е познат) да се акумулира в ядрото така че след определено вереме то да стане (по-)нестабилно и отново да отцепи неутрон, протон или да се разцепи на по-малки (нестабилни) ядра.
Без (вид) акумулиране, енергията на тези лъчи не мисля че е достатъчна за започване на ядрен разпад, освен ако ядрото вече има някаква вероятностно-увеличена нестабилност, където обикновенно се изисква бомбандиране с неутрони, γ-лъчи или друг вид източник на киенетична енергия която има пропоционални нива. γ-лъчите, поне тези които могат да презизвикат ядрен разпад имат енергия, до колкото ми е известно, над 0.5МеV.
Радико:
epwpixieq-1 разликата между рентгеновите лъчи и гама лъчите е единствено в честота. И двете са просто различен "цвят" на електромагнитното излъчване. Цвят не е само видимият спектър който е изключително тесен.
juliang:
--- Цитат на: Радико в Декември 22, 2024, 06:53:06 pm ---epwpixieq-1 разликата между рентгеновите лъчи и гама лъчите е единствено в честота. И двете са просто различен "цвят" на електромагнитното излъчване. Цвят не е само видимият спектър който е изключително тесен.
--- Край на цитат ---
А "цвета" е функция на енергията.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия