Животът- начин на употреба! > Медицина, здравословно хранене
Озонатори за битови и медицински нужди
djinovski:
Ето каквото зная:
Искрището е горната част от бутилка от вино или друга подходяща. С две коркови тапи е запушена и отвори в тях за електродите и шлаухките. Електродите първо бяха сребърни по препоръка на потребител gogo, но се образува нагар и мълнията не е редовна. Сега са видии, предполагам стоманени с жълтеникаво покритие, които се завиват добре в корковите тапи, дълги около 4-5 см. Най-голямото растояние при което мълнията е редовна е 20 мм.Не се забелязва промяна на върха на видиите (износване, нагар). Схемата е от Млад конструктор с автомобилна бобина (не от Лада Самара, щото избиват).
Около лампата е навит меден многожилен проводник облепен с моментно липило.
Не съм запознат с теорията за получаването на йоните(за получаването им върху остри повърхности), и в тази посока не съм направил нещо. Ако има идеи може да се промени нещо и да се види.
Поздрави!
mat:
Търсех за коронния разряд. Изглежда съм се объркал. Коронния разряд е май точно онова лъчение на върха на иглата за което споменах по-горе. Незнам. Обърках се вече. Не може ли някой да се включи и да разясни какво е това коронен разряд и как се получава и за какво служи?
Ето какво открих по въпроса (от http://www.constructor.bg/mk/Ozon.htm):
При битовите йонизатори (озонатори) йонизацията на въздуха се постига чрез т. нар коронен разряд. Принципът на излъчване е следният: В металите винаги има голямо количество хаотично движещи се свободни електрони, които могат да бъдат “изхвърлени” от метала, ако преодолеят повърхностната разлика в потенциалите. Електронната лавина, създадена при това “изхвърляне”, предизвиква присъединяване на електрони от атомите на кислорода, т. е. образуване на отрицателни йони.
Това за нагара на среброто е ново пет. Гого все се хвалеше колко добро решение е среброто. Също и за бобината - той все казваше, че бобина от Самара е най-добрия вариант именно защото били най-издържливи, а ти сега казваш обратното. Ами ще карам докато изгори (моята е от Москрич), а после каква бобина да си купя?
За моментното лепило не ми харесва тази идея - там има високо напрежение т.е. високи градуси и кой знае какви отрови се отделят от това лепило.
mat:
Тук също пише за коронния разряд (http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D0%BD_%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%80%D1%8F%D0%B4):
Коронен разряд е вид електрически разряд, който се наблюдава като синкаво светене („корона”) възникващо при високо напрежение около тънки проводници или около върха на остриета. Обяснява се голямата плътност на заряда около тях. В малка област около проводника се образува йонна лавина.
djinovski:
Две бобини от Самара ми избиха а хич не са евтини. Сложих някаква стара, пак ще е от руска кола но се държи добре. Лампата леко се затопля няма висока температура. Има един извод под нея, вижда се на снимката. Този кабел като е тъмно се вижда енергията на около 2-3 см. като ветрило ама във всички посоки излиза от него. Газа от лампата може да се диша спокойно докато от искрището веднага започва да дразни в гърлото.
mat:
--- Цитат на: water в Юли 06, 2009, 09:14:25 pm ---Този кабел като е тъмно се вижда енергията на около 2-3 см. като ветрило ама във всички посоки излиза от него.
--- Край на цитат ---
Именно това е т.нар. електронен вятър - излизат електрони и се съединяват с кислорода във въздуха откъдето се получават отрицателните кислородни йони. Баш това е ефекта който се гони. Не съм убеден, че с крушката се получава този ефект. Там няма заострени ръбове и електроните не могат да излитат. По принцип електроните са като автомобила - могат да излетят от пътя ако завоя е много остър и напрежението е достатъчно голямо. Докато в микрочиповете с много малки микрони това е нежелан ефект и пистите се правят заоблени, то при нас това е ефекта който целим. Та тази заоблена жица (без никакви ръбове) около крушката не знам дали не задържа електроните в себе си и оттам директно на маса.
С две думи подлагам под съмнение системата с крушката.
Не ми харесва и идеята жицата да е залята с лепило или тиксо или нещо друго. Не съм наясно но си мисля, че то може по някакъв начин да спре електроните или най-малкото да им убие скоростта. Може и голяма глупост да казах, незнам...
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия