Справочници, схемотехника, теория > Компютри, мрежи, freeware софтуер, операционни системи и др.

Малко за компютрите - общи приказки

<< < (3/7) > >>

FreeEnergy:
Гледайте последните секунди на клипчето от втория линк, който е дал Гетца и ще ви стане ясно...

Orenda:
Аз също ползбам Убунту-то, имам няколко УИН-а на компа, за видео обработка понеже с това се занимавам ползвам ХП или ВИСТА зависи с коя програма ще работя, Всеки уин може да бъде оптимизиран за работата която извършваш за сметка на нешто друго разбира се.
Това е на пазара (руско-американско всичко е мадеин-тайланд или чайна-майна)
Като прасе с тиква се боря с видео картите с по 1gb рам и пак не могат да сметнат и изрендват едно видео като хората! Но прасето изяжда тиквата накрая нали затова е този форум да се преборим с тиквите ;D
Ще им намерим цаката, ще бъде светлина
Просто трябва да се понапрегнем малко, няма човек който да е пожелал нешто истински от сърцето си и да не го е постигнал.

Ако някой има проблем с компа, имам отверка  ;D ще го разцъкаме ;D

getca:
Точно в 10-та, колега Free Energy...Vista says WOWW...ха-ха-ха, тури му пепел на тоз велик комерсиален софт. Ами те самите създатели признават, че продават боклук. ;D Но тоталния монопол е над всичко и хората си купуват ли купуват ново желязо, да им върви шарената Виста дето след няколко часа работа глътва 30-40ГБ от диска и пълзи като охлюв понякога. Е, заради приложните програми се налага да се ползуват Майкрософтските недомислия от време на време, но това е реалността засега...Абе това да ни е проблема, дето се вика, две/три/четири ОС, важното е да се върши работа и то качествено... ;D
Orenda, понякога и отверка трябва, че и мултицет, да не говорим пък за осцилоскоп... ;)

ppankov:
Хайде и аз да споделя нещичко  ::)

За желязото:
- навремето,когато "Правец 8" беше национална гордост, микропроцесорен компютър от 2-ро
поколение, по технология и модел на "Apple", придобита чрез японците, тогавашния президент Роналд Рейгън,казал: - Американските чипове ще са с трайност 5 години, евтини и ще се произвеждат в Азия и всички ще предпочитат Apple, българските чипове са с трайност 30 години  и след толкова време, техните компютри ще са морално остарели.
И е бил прав, но какво от това?  
Веднага се разработва Правец 16, с процесор на Моторола от серията 80х86 и до там.
Обаче какво се случва в корпоративна Америка?
Стив Джобс, след разработката на първия си 8-битов модел (заимстван и веднага купен от българите), сяда да прави архитектурата първия си PowerPC процесор, със операционна система и следват поредица от събития...
Xerox, виждат появата на първите ОС и създават мишката, която веднага е открадната от Бил Гейтс..

ОС-а:
Бил Гейтс,освен, че е откраднал мишката на Xerox, краде и първата графична операционна
система от Стив Джобс,макар, че преди това са работили  заедно.
Така или иначе компютрите от трето поколение, вече работят със DOS на IBM.
Волю-неволю на пазара излиза Windows 3.1 пълна с грешки и неточности, само заради корпоративни обещания от страна наMicro$oft и поети ангажименти към DELL, Compaq и IBM.
Следва 3.11 дооформена със мрежова подръжка, после 95 и останалото го знаете...

Успоредно с това Линус Торвалдс, сяда да пише първото ядро на Линукс, вярвайки, че този ОС ще е с отворен код, и само трябва да дава достъп до файловете и работното пространство на потребителя...но и там истината е малко различна. В интерес на истината, в неговия "отворен код" четем алгоритмите на UNIX, взети от BSD и прекомпилирани с нови инструкции.  

Въпреки Micro$oft, въпреки огромната конкуренция на останалите хардуерни производители, Apple усъвършенстват хардуера и софтуера си. Не се налагат масово, защото разработват едновременно и двете, но така или иначе след Macintosh, техния PowerMac от 97-ма година среща аналог чак при Пентиум 3 !!!
И днес има лаборатории работещи с него, дори в България.
При първия им двупроцесорен модел, ползващ Unix- Darwin 11, със графичен интерфейс,
познат като първия Leopard, след инсталиране веднага пуснах команда в конзолата за натоварването на системата във idle ...от 0,2% до 2% :)
Аналога при PC със ХР на НР в Task Manager-a показва 18%-25% във idle режим.

Както и да е, някои Линукс дистрибуции се комерсиализираха по неволя,
Windows Server 2003 открадна активната директория на NOVELL и те се инкорпорираха със
SUSE Linux, и пак ентерпрайз дистрибуциите им са в пъти по евтини от на Micro$oft.

Red Hat Linux, бе изцяло купена от Wincor Nixdorf и сега е изцяло тяхна собственост, които от своя страна ни предлагат на пазара едни от най качествените банкомати, пос терминали, киоск терминали, както и ретайл системи. Работил съм по проект за последните две и съм сигурен, че е така, признавам го с ръка на сърцето.
Сега аналога на Red Hat, като безплатна дистрибуция е Fedora Linux.

При Debian Linux, нещата се развиха много интереснo, много производни за персонални ОС,
Ubuntu, Knoppix, Xubuntu, Kubuntu, Tilix - бг - дистрибуция и т.н.

Да R.I.S.C архитектурата е закостеняла,затова е шир-потреба, колкото и многопроцесорна да става, но аз разчитам поотделно на модулни системи: SoC - system on chip; DSP - digital signal processing; GPU - graphics processing unit.
Микропроцесорната технология MIPS бе отхвърлена от всички, само CISCO я утилизира с приложения на SUN Microsistems, предложиха на пазара една наистина качествена алтернатива.
Всички останали атакуват пазара със ARM процесори, благодарение на които, сега покета ми е със призводителност, колко беше навремето Пентиум-а ми на 680 Мхц.

И все пак, смятам, че е дошло време, в което всички инвестиции са се изплатили и смело
мога да кажа, че след многоядрения процесор, следва много-модулния процесор, работещ директно със 256 битови инструкции.

Нещо повече, китайците работят върху концепция при която, Линукс Кернел ще работи едновременно със exe,cab и dll фйлове на Micro$oft. Идеята е да си инсталирате ОС по желание, плащате кернела за 24$ и прекомпилирате вашата любима ОС със платения кернел. Естествено, после вие си берете грижа и отговорност за лицензиите на приложенията, които сте инсталирали, но също така стартирате и програми за Windows.
Веднага ще кажете, че има виртуализиращи емулатори, но не... просто кернела подържа и Micro$oft-ски инструкции.

Ваш Rebel

enarei:
Програмирането страшно се е омазало.
Всъщност вече няма програмисти, а има разработчици на софтуер.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия