Справочници, схемотехника, теория > Компютри, мрежи, freeware софтуер, операционни системи и др.
Малко за компютрите - общи приказки
vitan:
--- Цитат на: EDM electronics в Май 29, 2011, 11:15:01 am ---Може ли да се разглобява и почиства по някакъв начин лещата отдолу и самият лазерен диод?
--- Край на цитат ---
Може, но е голяма играчка. Внимавай да не разцентроваш настройката на лазера. Ако е много използвано, заминават тънките жички, на които стои лазерния диод... Там тече ток да "омекват" и така да обират вибрации.... Ако клекнат жичките, започва да "изтърва" синхронизацията....
При чистенето може от въздуха да пада прах и пр. Там да чистиш е много майсторско занимание, за което само съм чувал. Аз лично не го правя.
EDM electronics:
Хайде да не се обиждаме на захранване. ;D Не е от най-най, но е мн. добро - 500W.
Между другото разреших проблема. Не бях се човъркал с DVD-та, ама неволята....... Отворих отзад предпазния улуминиев капак на лещите на лазера. Продухах силно с уста, не навътре ;D, а навън и сега бачка, като швейцарски часовник.
velstar:
Причината за повредите в CD и DVD устройства е прахта. Тя попада върхо лещата, а понякога прониква и до призмата, та дори и върху фотоматрицата. Друг проблем е изтощаването на лазера в пикап дозата. Това се случва обикновенно след около 2г. експлоатация. Когато работих в Пан сервиз, през ръцете ми са минали стотици DVD устройства и огромна част то тях бяха за смяна на пикап доза. В случая това което те съветвам е да почистиш лещата с памук, напоен с дейонизирана вода, след което да се подсуши. Трябва да се пипа много нежно! Почистващите дискове много често повреждат центровката на лещата, за това не ги препоръчвам. Ако това почистване не помогне, можеш да свалиш пикап дозата и да я сложиш в ултразвукова вана с дейонизирана вода, при стайна температура за около 15 минути, след което трябва добре да се подсуши. Ако призмата е зацапана с прах това ще помогне, но има и риск да се повреди окончателно. Ако DVD-то е на повече от 2г. и почистването на лещата не върши работа, можеш да удължиш живота му, като подсилиш тока на лъча на лазера от малките тримери на пикап дозата. Тези тримери се въртят само при включен осцилоскоп на съответните контролни точки, като се наблюдава и настройва eye pattern сигнала, докато наситеността му застане в средно положение. Ако настройката на този сигнал не е точна, лазера ще замине за много кратко време. Надявам се информацията да е била полезна. ;)
EDM electronics:
Търся съвет от компютърджиите!
Дъното ми е ASRock 4Core1333-FullHD, нямам отделна видокарта. След като преминах на WINDOWS 7 - 64 bit ми се влоши изображението на монитора, предимно при графиките, тънките линии са леко размазани. Старите драйвери не вървят с новата операционна система. Търсих драйвери за това дъно за WINDOWS 7 - 64 bit, но не открих.
Някой ми казват, че операционната система си имала вграени драйвери за тия по-стари дъна, но нещо не ми се вярва. По-рано с ХП-то нямах никакви проблеми, особено с графичните изображения.
Някой може ли да ми каже как да оправя проблема или да ми посочи драйвери за WINDOWS 7 - 64 bit за дъно - ASRock 4Core1333-FullHD?
Благодаря предварително!
getca:
Здрасти, колега...кофти дъно имаш - ATI чипсет, Intel CPU. Видеото ти е вградено ATI X1250, за което на сайта на AMD/ATI има драйвери за Win XP и Vista http://support.amd.com/us/gpudownload/windows/Legacy/Pages/integrated_vista64.aspx?type=2.7&product=2.7.2.3.2&lang=English. Предполагам, че с драйвера за Вистата би трябвало да работи и под Win7. Не си дал инфо за текущия си драйвер или този с който е работило под XP.
Гледам има и Linux64 драйвер, така че изборът е твой... ;)
Поздрави и успех...
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия