Справочници, схемотехника, теория > Компютри, мрежи, freeware софтуер, операционни системи и др.

Малко за компютрите - общи приказки

<< < (2/7) > >>

getca:
johnny_fx, не мога да се сдържа да не отговоря. Значи не съм никакъв хардюзер, даже не знам много от системните папки за какво са, но...си работя без проблем през графичния интерфейс на Убунту-то. В момента пиша под тази ОС и изобщо не съм съгласен, че е далеч от цъкане с мишката, даже напротив. Прегледно стартово меню, достъп до всички дялове на ПЦ-то, перфектно разпознаване на периферия, показване на файлове и устройства с много прегледни икони във файловия браузър и т.н. Нищо общо с постнотията в ХП, да не говорим за графичния интерфейс и възможностите за настройка, Линукс-а е много, много напред. Видеото ми е старо, АТИ Радеон 9100, но всички ефекти вървят на макс., 3Д десктоп куб, експлозии на менюта и прозорци, огньове, желета, магически лампи и т.н. HD видео в ХП-то ми сече здраво, а под Убунту пее, макар и на почти 100% професора... ;)

Ето малко филмчета за графичния интерфейс...
...Убунту...
http://www.youtube.com/watch?v=H8N0lEG-APg
...сравнение между Виста и Убунту...
http://www.youtube.com/watch?v=nPecBxM2f6c
...и Windows7...
http://www.youtube.com/watch?v=MHyhER5QTVs&feature=related

RUS:
getca моля да ме разбереш правилно- аз също ползвам Линукс от време на време с познавателна цел.Наистина виждам предимствата и недостатъците които все още се наблюдават при Линукс.Твърдо вярвам че Microsoft до 10 години ще глътне вода и ще остане в историята.
Споделям напълно GNU  философията (слава Богу че има и такава институция).Като цяло хора като нас спокойно могат да са с Линукс - проблема обаче започва ако ползваме приложен специализиран софтуер.Все още всичко се прави само и единствено само за среда Winboz.Рядко се вижда и приложение написано за Линукс.
 Нямам нищо против всеки да ползва каквото си ще... Подразни ме всъщност комбинацията от реване и наистина професионален поглед върху нещата (разбирай началния пост).Меко казано се удивих!Е как е възможно някой да реве по този начин след като е голям спец и едновременно не вземе да си сложи един Линукс и да си прекомпилира ядрото и да е безкрайно доволен.Да не говорим че за такива маниаци има вариант даже да няма графична среда... има Линукс дистрибуций на 50 MB с всички екстри - ако не си кой знае колко претенциозен.Върха е Freesco - 1,4 Mb стоманена дистрибуция с насоченoст да се направи от всяка щайга  рутер с доста екстри.След настройката можете да махнете даже и видеокартата от щайгата и да забравите машината в някой ъгъл с години... не е необходимо HDD,видеокарта.Работи без грешка на 90 Hz с 16 MB SDRAM.
 Отделно искам да направя един коментар за XP,Vista и 7. Всеки от вас който има едноядрен процесор спокойно да си действа на XP.За всички други ще дам следния съвет - сложете си под XP следяща програмка за натоварването на процесора и ядрата.Странни наблюдения имам в този смисъл. При двуядрените процесори под XP ВИНАГИ СЕ ТОВАРИ САМО ЕДНОТО ЯДРО В РЕАЛНО ВРЕМЕ!В следващия момент се вижда как XP само сменя натоварването на едното ядро,след това се товари другото.И така ги сменя постоянно.Спред мен това е тотално неефективна ОС за двуядрени процесори.
 При Vista и 7  този проблем го няма.Там се товарят двете ядра едновременно.В крайна сметка кернела е друг(ядрото на ОС) Ако желаете да имате Vista с бързо действие - просто спрете всички глезотии.
В друг смисъл ще споделя и друго наблюдение.Vista и 7 заемат винаги 1/3 от наличната памет.Наблюдавал съм как се държат двете ОС с пуснати приложения на различни компютри. Образно казано ако приложенията не надхвърлят 1/3 от паметта WINбозата си ги ,,пуска "  вътре във вече запазената памет.Ако приложението е голямо - чак тогава се заема повече памет.Да не говорим за шерването на RAM към тази на видеокартата.Това е друга далаверка която се наблюдава само при Vista и 7 .
Всичко това не съм го прочел някъде , а си е личен опит и тестове.

johnny_fx:
getca, няма нужда да ме агитираш за линукса, вкъщи съм с tripple boot: Windows 7 RC /беше Vista/, Windows XP, Ubuntu 9.04 (все още не мога да подкарам Mac OS, ама като излезе снежния леопард ще пробвам пак). А за хардкор юзърите говорих по принцип. :)

Линукс няма да бъде взет на сериозно от производителите на софтуер, докато тече абсолютен хаос в редиците. То не бяха хиляди дистрибуции, камара графични среди и какво ли още не по много. Е кой ще тръгне да пренаписва програма, като Photoshop например и да се съобразява с хаоса в линукс. Те Adobe още нямат 64 битова поддръжка за Mac OS, който уж е предпочитан за графика, дизайн, фотография, видеообработка и все такива pro неща, пък какво остава за линукс.

mzk:
Хей хей, това ссе заформя като типичен flame war :)

Няма смисъл от такива коментари, защото всички са прави.

Мощта на операционните системи с отворен код според мен се крие в тяхната същина. Графичната среда сама по себе си е отделна програма (пакет), който се инсталира допълнително. В някои случаи е по- бърз, в някои случаи не толкова. Понякога е по- удобен, понякога не.

Аз лично използвам Windows XP, при това лицензиран :) и ми е достатъчно удобен. Естествено, форумът се хоства на Debian, а има бекъп в мазето и на FreeBSD, въпросът е удобството и мощността на конзолата при отдалечено управление, настройка и конфигурация.
Не знам дали е изкривяване, но графичният интерфейс, що се отнася до конфигурации е много по- неефективен.

Но не това исках да кажа де, а друго.

Първо, съмнявам се да са толкова изостанали процесорите. Не съм хардуерист, не разбирам много неща. Може би RISC процесорите имат повече възможности в някои вградени устройства и т.н. Също така страни като Русия, Япония, Китай, които имат научен потенциал и биха разработили нещо за собствени нужди

Но не и това, а фактът, че без значение кое как е създадено и колко е ефективно, ако то помага, и не пречи, тогава трябва да се използва.

На времето говорих с един администратор от SAP, който каза- няма значение дали ще е AIX, HP-UX, Debian или FreeBSD, въпросът е да върви.

И в действителност- въпросът е не да зацикляме върху нещата, пред които сме поставени- та ние караме печки с двигател на по 100 години! Това е далеч по- лошо отколкото недоразвита архитектура на някакъв процесор.

Искам с този пост, макар че не обичам да се впускам в празни приказки, да призова всички да не обръщаме внимание точно на тези пропуски в развитието на човечеството. Важно е да използваме каквото имаме в момента и да се преборим с най- важното сега- замърсяванията на природата и енергийната незаивимост.

Та това е накратко каквото исках да ви споделя. Не е важна системата, важно е как я използваме, доколко е вредна. Но в случая с компютрите сериозни екологични щети надали ще има, така че нека концентрираме силите си върху други разработки :)

Поздрави и със здраве, и се надявам че ще разберете какво имам предвид :) ::)

getca:
Съжалявам, ако съм предизвикал война... :-[ За мен ПЦ-то е инструмент, който искам да работи безпроблемно, бързо и интуитивно. Агитация за Линукс не правя, а просто си работя (не само опознавателно), защото ми е много по-лесно с него и нямам ядове. Както казах, просто лични наблюдения и тестове, ако щете... ;)
Относно хардуера мога много да говоря, доста години съм го човъркал, още от времето на Интел 8086 и 6502(AppleII професора). Истината е, че Intel и IBM залагат доста погрешни концепции още от времето на първите ПЦ-та, запазени и досега. Някъде имам статия по въпроса, ако я намеря, ще я сканирам и кача тук, да се знае какви са ги вършили юнаците.

Поздрави...

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия