Здравейте,
Радвам се има предоставени материали. Отценката ми е добра-4.
Ще разгледам някой думи започващи с "ре", резонас, реверберация, рефлектор, регенератор, реактивност, рециклиране, параметрично и свъхпараметрично усилване.
U=Q/C за да увеличим напрежението не е задължително традиционното увеличаване на заряда, може да се намали капацетета. Ако се пусне синусоидално напрежение то трябва 2 пъти в един период са се промени капацитета и то в максимума. Ако се раздаличат плочите в максимума то трябва да се върши работа против електричното поле (припомням разноименни заряди се привличат). Този подход е неприемлив и за това трябва да се мести капацитета при 0 напрежение на кондензатора или дефазирано на 90 градуса. От формулата за капацитет се вижда какво зависи капацитета, формата, размерите и диелектричната проницаемост на средата. Изключвам механичните методи, следователно трябва да се променя диелектричната проницаемост на въздуха (вакум) т.е параметрично усилване. До тук всичко е много добре но има сериозни трудности.
Да разгледаме резонаса в реален трептящ кръг винаги еквивалентното съпротивление Rек е положително, следователно трептенията са затихващи.
Rек=R1+R2+R3+R4
R1-омично съпротивление; R2- съпротивление заради скин ефекта; R3-съпротивление от токове на Фуко; R4-загуби в диелектрика на кондензатора
Практически еквивалентното съпротивление не се изчислява, а се мери качествен фактор на кръга Q. Ако качественият фактор е примерно Q=80 то еквивалентното съпротивление Rек=8 ома. В радиотехниката за намаляване на Rек се ползва усилвател с положителна обратна връзка наречен регенератор. Във всеки генератор е задължителна положителната обратна връзка т.е самовъзбуждане.
Въпросът с положителната обратна връзка е много сериозен направо ключов.
Ако създадем реална стояща вълна пак имаме Rек положително, следователно разход и нерешен въпрос.
Частично решение е да се ползва реверберацията в електромагнитен варянт, но при всяко отражение имаме загуби и Rек пак е положително. Целта е да се получи Rек=0 (свърхпроводимост) еквивалентно на незатихващи трептения, по-добре Rек отрицателно, отговарящо на усилващи трептения. Това може само положителната обратна връзка. Как я реализирам аз? На показаните снимки съм обеснил навиването, то е противоположно, следователно имам отрицателна обратна връзка. Ако ползвам закъснителна линия или фазовъртяща група за определена честота отрицателната обратна връзка става положителна проява на явлението микрофония познато от акустиката. Най-добре е да се ползва RC фазовъртяща група, с цел получаване на активна енергия. Теорията на RC веригите е разработена добре, следователно най-добре е да се ползва мост на Вин-Робинзон, има най-малко затихване = 3. Там където има светодиоди се прави RC верига.
Нещата изглеждат лесни но да разгледаме как работи свърхрегенератора? На практика това е свърхпараметричен усилвател мести Rек от положително в отрицателно. Възникват генерации после се спират, след това се стартират. Този принцип много ми харесва. За това обмислям диоди да изправят напрежението да зареждат кондензатор, постоянното напрежение да срине генерациите, същевременно кондензатора се расрежда през лампа и процеса стартира отново, един пулсиращ процес. По това размишлявам.