Здравейте,
Ползвам схемите публикувани по - горе. Имам трасформатор от радио "Мелодия 10". Включва се по първата схема измерва се тока на празен ход 74 мА, включва се лампа 6В/15Вт (нямаше в магазина 6В/21Вт), токът е 122мА. Измереното напрежение и ток във вторичната страна е 6,5В/2А, мащност 13Вт. Входна мощност 122мА.220В=26,84Вт.
Реалезирам схема №3, тук допуснах грешка, вместо резистор 1к(1килоом) съм сложил к10(100ома) на 2Вт. Измерванията са дадени. При капацитет на кондензатора 1,27 микро (паралелно свързани два кондензатора със стойност 1мкФ/400В и 0,27мкФ/630В) настъпва резонанс. Токът е 88мА, мощност 88мА.220В=18,36Вт. На вторичната страна е същото 6,5В/2А/13Вт.
Първата мощност изваждам втората 26,84-18,36=8,48Вт.
8,48Вт идва от ефира заради електромагнитния (вълновия-стояща вълна) резананс. Получената мощност 8,48+13=21,48Вт е недостатъчна да покрие загубите от 26,84Вт и трансформаторът не може да се превърне в усилвател, следователно и в генератор. Липсва първото условие:
-баланс на енергията
-баланса на фазите, второто условие се докарва лесно.
Тъй като на схемата е дадено съпротивление от 0,5-1к, допуснатата грешка с резистора я поправих. Сложих резистор 1,1к (1,1килоома). Токът е съизмерим с тока на празен ход и трансформаторът работи в лош режим. Напрежение и ток във вторичната страна е 4,5В/1,7А/7,65Вт.
Експеримента трябва да се усъвършенства. Теорията на трансформатора е ясна. В режим на празен ход са загуби в стоманата. При най-съвесна изработка не може да се намалят под една граница. Трябва да се увеличи полезната реактивна мощност. Примерно от експеримента стойността на тока 74мА загуби, 122-74=48мА полезен (реактивен). Умножавам по напрежението имам мощността: 74мА.220В=16,28Вт-загубна, 48мА.220В=10,56Вт-реактивна (полезна). Формулата е X=w.L където w-ъглова честота, L-индуктивност. Виждат се две направления:
-увеличаване на индуктивноста-брой навивки, недостатък трябва повишено напрежение
-увеличаване на честотата примерно на 400Хц, недостатък увеличават са вихровите токове и загуби в стоманата. 400Хц е стандартна честота за загуби на електротехнически стомани.
Хванал съм се с ниски честоти заради лесното получаване на стояща вълна. Но лесните неща на прав поглед може да се окажат тегави. Просто липсва опит и литература по въпроса.
В руският варянт е даден трансформатор тип ТВК-110ЛМ. Този трансформатор има много малки загуби 1Вт:220В=0,0045А/4,5мА. Много добри резултати, не ми е извесна конструкцията на този трансформатор. Реактивният ток многократно превишава загубите, при мен това условие не е изпълнено.