1.......... импулси с мощност 10V х 10А = 100W, а средната консумирана мощност от захранващия източник е само 1W. Мисля си, че това е 10 пъти СЕ спрямо класическата формула за изчисление от учебниците. Има една тема на проф.Канарев пак с ел.двигател, където го захранват с импулси и средната енергия, която консумира техния ел. двигател реално е по-малка от изчислената. http://mazeto.net/index.php/topic,5756.0.html
2..........веднъж развъртяно маховичното грънчарско колело иска само подхранване с импулси (енергия) от време на време. Грънчаря трябва само периодично с ръка или крак да подава въртеливо движение на маховика и през останалото време той си работи по инерция. Един вид маховикът е акумулатор на импулси. Като импулса се съхранява и продължава до следващия енергиен импулс .......
3. Идеята залегнала в предложения опит с ел.крушка е, да се провери дали веднъж светнала лампата, ще продължи да свети ако се захранва импулсно с енергия. Предполагаме, че частта с натрупването на енергия в LC трептящ кръг с резонанс ще се тества след това. Въпроса беше дали, като веднъж сме захранили лампата с импулси можем да я накараме да свети по същия начин все едно е захранена постоянно с напрежение. Да се тества на практика идеята за инерцията на товара - в случая ел.крушка, която да свети - и през времето докато няма подаден импулс в паузата между импулсите. А не да мига с честотата на импулсите, като лампите на 220V 50Hz. Ако успеем с 5W средно консумирана мощност от източника (акумулатор 12V или захранване) да светнем 50W лампа с номинална яркост, мисля че експеримента е успешен.
vdomov, даваш много ценна информация относно това, докъде и как вървят нещата по тази тема, ревизирайки руските форуми, в които участват доста хора с потенциал. Няма нужда човек да се извинява, ако греши. Тук се опитваме да преоткрием технологията на Капанадзе и мисля, че всяко едно мнение макар и грешно е ценно.
1. Аз не мисля, като теб, че в този случай имаме 10 пъти повече енергия или СЕ. Ако Конарьов е поправил чисто математически формулата за средната стойност, това в никакъв случай не трябва да ни връща отново към старата формула и съпоставяйки именно с нея новата, да правим изводи, че енергията е 10 пъти повече! Енергията е толкова, с колкото захранваме товара и това е 1W. А щом захранваме с импулси със средна стойност на мощността 1W, как ще получим 10W в товара. Добре, коефициента на запълване е 10%, ама какво от това. Ние не захранваме с проценти а с ватове. Веднага давам прост пример от практиката:
Прав импулсен инвертор с коефициент на запълване 10%. Стойностите на импулса същите, като в горния пример - 10V и 10А. Консумация на изхода 1W. И сега тук се твърди, че товара ще отдава 10W?
Нищо подобно. Проверено стотици пъти от мен. Че то ако беше така, автоматично част от товара щеше да бъде входа на инвертора, който ще консумира 1W + нещо малко /загубите/ и рестото от около 9W щеше да остане СЕ. Т.е. ние бихме могли да превърнем всеки конвенционален импулсен инвертор в генератор на СЕ - АБСУРД.
2. "Грънчарското колело". Да, то е акумулатор, но не е отворена верига в която се влива енергия от етера, та да направи един генератор свръхединичен. В никакъв случай грънчарското колело няма да запази енергията в системата докато дойде следващия импулс. В никакъв случай тази енергия на маховика не е СЕ. Давам прост аналогичен пример, пак от електрониката:
Ако на импулсен генератор поставим в изхода кондензатор, който ще изпълнява ролята на маховика, грънчарското колело, импулсите ще се изгладят, след като кондензатора се зареди и в изхода ще имаме постоянно напрежение, но забележете - НА ПРАЗЕН ХОД, БЕЗ ТОВАР! В момента в който натоварим веригата да речем с една лампа, кондензатора ще се изпразни в лампата, тя ще светне за момент много силно и ще заслабне още щом кондензатора "увехне", след което напрежението в изхода няма да е пулсиращо, ще е вероятно трионообразно, все пак постоянно, но с усреднена стойност. Няма как в импулсен режим да накараш товар по инерция да извършва работа, така както с постоянно напрежение, пък било то и с маховик/кондензатор. При всички случаи на примера изходната мощност от извършената работа от товара ще е по-малка от входната.
Какво ще направи кондензатора обаче във веригата? Той като един маховик-акумулатор,
ще промени автоматично средната стойност на коефициента на запълване и товара ще започне да консумира по-голяма мощност. Но това не е свободна енергия, която идва от кондензатора. Тогава генератора ще започне да консумира повече енергия и за зареждане на кондензатора, освен че ще захранва товара и така входната мощност ще се вдигне, т.е. кондензатора/маховика/грънчарското колело само ще променят коефициента на запълване на импулсите, тъй като ще се промени неминуемо тяхната форма, ще се вдигне изходната мощност, но с нея и пропорционално входната.
3. От този даден от теб пример правя извода, че не си се занимавал с импулсна техника. Няма как крушка захранена импулсно, инерцията ѝ да поддържа светенето ѝ, като че ли е захранена с постоянно напрежение. Това съм го пробвал поне 100 пъти. Спиралата излъчваща светлина е инертна, но инерцията, както казах и в предния мой пост взаимно се компенсира - в началото на импулса и в края.
Т.е., докато светне крушката се набира инерция или тя консумира, а не свети, а след прекратяване на импулса тя по инерция свети но не консумира. Вярно тук има една теория: входната инерция е по-малка от изходната или разликата от изходната и входната дава някакъв плюс. Но доколко това е вярно, аз не съм правил замервания. Но дори и да е вярно, чисто практически си мисля че разликата няма да е осезаема, въпреки което би било СЕ.
Спирам, че стана цял роман.........
Ще е добре, ако
x_name41 каже нещо повече за динамичното снемане на енергия от ТК - в кой момент и как точно смята да стане на практика.
Поздрави!