Мито, благодаря за клипа на Капанадзе който си "изкопал".
Аз също, както и ти, незнам как, съм го пропуснал. За мен, тази установка е много показателна и нямам съмнение, че той използва хомополарнен генератор/двигател ефект в системата.
За тези които не са запознати експериментално с хомополараният генератор ето една добре направена опитна установка:
https://www.youtube.com/watch?v=gduYoT9sMaEзабележете 3-тия опит, където магнита се върти а скопа не отчита нарпежение, това (заедно с другите опити) е показателно, че магнитното поле въпреки, че е присъщо на магнитоемкия материал, геометрично не се движи с движенито на масата на този материал ( преди години ми тябваше време за да си визуализирам тази динамика), а се приплъзгва по и през нея.
За установката на Капанадзе е интерсно, че има два диска, като предполагамено единият има двигателен ефет а другият генераторен. Ето тук едно клипче, което може да ви покаже съшността на установката в друга светлина, откъдето динамиката става по-ясна:
https://www.youtube.com/watch?v=SOZlAejTMYk&t=15sКапанадзе е заменил постоянния магнит с въртяща се около остта си намотка (и това по себеси е най-интесното), тъи като, както вече видяхте от третия експеримент при първата демострация, нейното пространстенно въртене (около оста и на симетрия) не върти магнитното поле. Това което има значение е движението на двата диска, спрямо това B-поле (как би ми се искало някой да беше доближил магнит или параматнитен материал до тази установка за да се усети динамиката на B-полето).
В тази система текат сериозни токове с малки волтажи ( спомнете си, че съпротивленитео зависи както от геометричната решетка на материала, така и от сеченитето му).
Как тези дискове са свързани във затворена верига през бобината е загадка. Единия край на бобината се вижда да пробива диска, и (мисля) вече беше споменато от колегите, най-вероятно преминава в спираловидна намотка, която е прикрепена (и изолирана) от другата страна на същия диск, и предолагаемно е свързана към него в периферията му. Как, тази централна бобина, е свързана към другия диск за сега ми убягва, но нямам съмнение, че веригата трябва да е затврена, и на такава база тази структура, при подадени начални магнитини осилации (преполагам през металната ос), през допълнитено поставения тороиден, B-поле генериращт елемент, излиза от баланс и чрез релативното движение на дисковете спрямо "статичното" осово ориентирано магнитно поле набира мошност, проявявена в амперажи и релативна скорост. Така, колкото по-висока е релативната им сокорост (между дисковете и B-полето, забележете че това е право-пропорционална зависимост), толкова по-високи са амперажите, и в един момент може да се дърпа достатъчно енергия от системата, като така се "убива" допълнителното ускорение, и се подържа в динамичен баланс, без да се получи толкова натоварване, че процеса да се обърне и да се премине към затихване.
Описаното по-горе може да е само плод ма моята фантазия, разбира се, но някак си нещтата се стиковат доста добре, и най-малкото ми се струва, че това е насока за изследване която може даде добри плодове.