Благодаря за изчерпателната информация, с която в по-голяма степен съм запознат, но все пак Благодаря, epwpixieq-1.
Така, както е дадена схемата, според мен няма да приеме нищо, защото бобината, която аз обозначих, като „антена“ е свързана към захранващия източник, ако това е захранващ източник, които е обозначен, като батерия и е отбелязан с буква „В“, а и никъде не се вижда заземяване.
Заради ето тези странни обозначения на схемите на Тесла поисках информация от източника, за да разбера, с кой елемент, какво е обозначил той. Някой от елементите, са очевидни, но други са много странни, да не кажа непонятни.
А, за да се улавя лъчиста енергия задължително трябва да имаме заземяване, към което се движат зарядите идващи от източника на лъчиста енергия.
Да, да, ама не! Тази схема е описана, като „самовъзбуждаща се по капацитивния метод“, от което ако следваме правилната логика следва да се възбужда сама без нужда от захранващ източник, само от лъчистата енергия идваща от слънцето. Моя извод в случая е, че в този си вид тази схема е неработеща.
Има начин схемата да стане приемник на лъчиста енергия, като се „отвори“ елемента, които прилича на батерия и е белязан с буква „В“, като горния край или „плюса на батерията“ стане „антена“, а долния край или минуса да се свърже на земя през бобината L. В такъв случай бобиата „L“ може да се използва, като накопител и в нея да се съхранява част от енергията, което се постига с подбор на честотата на електромеханичния превключвател и резонансната честота на бобината. Когато се получи стояща вълна бобината се превръща в накопител на енергия, енергията се съхранява в стоящата вълна и няма загуби, защото няма излъчване. Ако схемата в такъв вид заработи е нужно да се постави защитен разрядник паралелно на кондензатора, за да го предпазва от пренапрежение.