Нека да си припомним зелената кутия, там има акумулатор, след това инвертор 600W, след това зелената кутия и шишето с бобините, и отгоре на кутията има два мощни транзистора. А тези два транзистора, каква роля изпълняват там, след като има фабричен инвертор. При аквариума се виждат само два транзистора, да предположим, че изпълняват ролята на инвертор, но с тия руски стари кютуци 8 киловата не могат да се постигнат, понеже Капи казва, че установката е изчислена за такава мощност, а и какъв траф трябва да има там, който ще заема половината от обема на аквариума. Вече друг е въпроса, ако 50-те херца не са с голяма мощност и вече при смесване по някакъв начин с друг сигнал с висока честота се получава голямата мощност на изхода- има логика. Сега друга разлика между двете установки-запускането. При зелената кутия е ясно, но да помислим малко върху стартирането на аквариума с 9 волтова батерия. Вътре в кутията се виждат два или три доста големи кондензатора, които предполагам, че са електролитни, даже ми се струва, че върху единия от тях е навита малката бобина, която е разположена на 90 градуса от шишето. Когато се изключи установката, така са направени нещата, че тези кондензатори или някои от тях остават заредени. Въпроса е, какво се стартира с кроната, дали някое реле, дали някакъв генератор с много малка консумация или не знам , какво. Платките от телевизори, които се виждат са генератори за хоризонтална и вертикална развивка със сигурност, даже руснаците бяха извадили и модела някъде по форумите, но тези блокове в никакъв случай не могат да се запуснат с 9 волта та дори и да са транзисторни. Имам един електролитен кондензатор на Аerovox 4700 мкф за 450 волта и го сложих на един диоден мост 35А за 1000 волта исках да си направя изправител на мрежово напрежение, предпазителя беше 3,15 А и с включването направо се изпари. При 5А предпазител същото и вече започнах да си мисля че кондензатора не е в ред, понеже го взех втора употреба иначе нови са много скъпи, но реших да рискувам и за предпазител сложих автомат за 10А и вече нямаше проблем. Та мисълта ми е, че ако в аквариума има такива кондензатори, стартирането с 9 волтова батерия няма да е проблем. Не знам точните параметри на моя кондензатор, който е с размери 15см на 7,5см и тежи 850 грама, но има такива подобни в каталозите за 18-20 ампера и повече, обаче цената е ужасно висока. Не знам за кой път ще го кажа, но Капанадзе е голям хитрец, но и ние не сме глупави. И за пореден път се убеждавам, че той е налучкал някак си принципа, но няма понятие от електроника, като го чух, какви глупости говори в клипа, ми се струва, че е подставено лице или не знам. Ако разберем, кое от всичките неща в кутията нарича електромагнит, ще е по-лесно.