“Относно трафа – предполагам, че връзката между първичната и вторичната намотка не е силна”
Напротив, но зависи от поставените цели. Ако е силна, то трябва да се намали запълването на импулса. ”по-ефективно излъчване на енергия от траф-а би се получило ако капацитета (размера на сферата във високоволтовия край на вторичната) е минимален. Правилно ли съм те разбрал?”
Не, просто тогава ще получиш по-къса вълна и по-лесно ще се получи стоящата вълна. Отново опираме до това, какво си е наумил да проектира дизайнера/проектанта. Т.е. поставените цели.
За безпроводно предаване на енергия трябва горе голям тороид, но там си има други правила”От друга страна се чудя въпросния капацитет къде се образува?”
Имаш L на бобината и C образуван от:
- Капацитет на тороида/топчето спрямо земята и околното пространство.
- Капацитет паразитен м/у намотките.
- Капацитет на бобината спрямо земята и околното пространство.
Самата бобина има достатъчно голяма площ, която може да служи вместо топче/тороид. „Все си мисля, че резонанса на кръга би трябвало да е паралелен, тъй като единия електрод на капацитета е сферата, а другият е земята. Т.е. капацитета е паралелно свързан на бобината и я шунтира ?!?”
Предполагам знаеш кой от двата резонанса е резонанс на напрежението (а не на тока). ”И тук възниква въпроса с дължината на кабела на вторичната намотка (дължината на „вълновода”) и работната резонансна честота на трансформатора ... Това все още не ми е ясно и трябва да чета още по въпроса.”
Ооо, да ”За да е в резонанс и първичната намотка и то на същата честота както вторичната – то трябва към ниската индуктивност на бобината да включим относително голям капацитет. Предполагам, че това е капацитета който зареждаме с високото напрежение преди искрището. Прав ли съм?”
На практика да, но пак опираме до няколко момента от тип: "според зависи". „(паразитните капацитети между навивките на първичната са малки, а и капацитета първична- земя също е малък. Т.е. остава да донастройваме резонанса в първичната страна само с високоволтовия кондензатор осигуряващ енергията на импулса при пробива на искрището ...)”
Не само. Има и други възможности. ”Относно конусното навиване на първичната намотка :”
Тесла е правил конично, опитвайки се да концентрира енергията в точка и визуално да определи откъде идва Етер-а. За друго не съм чел или не помня да съм чел. Лакардии по темата има достатъчно. ”но до колкото схванах идеята на бифилярната бобина е да „обхване” голямо пространство при това индуктивността и да е минимална ... Т.е. бобина с много навивки „обхващаща” голямо пространство с много си и големи по диаметър навивки, при това с минимална индуктивност ... Правилно ли е това ми разбиране?”
Да, но бифилярка като първична не става. По-скоро като „третична” или някакъв хибрид. ”Относно въпроса от къде ще дойде енергията”
Дали е фотон или неутрино зависи от скоростта и начина на разпространение на вълната. Ако спреш с голямо dV/dt неутриното, получаваш и „жив” електрон. Земята всяка секунда от космоса се пронизва от колосално количество неутрино. По памет – справки проф. Константин Мейл. „Та в случая имаме трептения на йоносферата и магнитното поле на земята предизвикани от енергия идваща от космоса… Имаме високият потенциал йоносфера-земя. Имаме трептения на същия този източник + трептения на магнитното поле на земята ... Знам ли – може пък от тук някъде да дойде идея за усвояването на СЕ ...”
Казва ли ти някой, смееш ли да попиташ