Принципът отдавна е обяснен. Имаме бобина и кондензатор, т. е. трептящ кръг, който има собствена честота на трептене. За да поддържаме високо напрежение в този кръг трябва да наслагваме в такт с тока на неговата бобина още един ток от захранващ източник с ниско напрежение. Качественият фактор при това трябва да е висок, примерно 100. Това ще рече, при захранване 200 V, в трептящия кръг да имаме 20 kV. И сваляме енергия с къса бобина, индуктивно свързана към бобината на кръга. Трудността идва при натоварване с различни товари, които променят честотата. Затова Ту-Ту-то е добро за такива случаи. А който иска, да експериментира с предварително закачен товар и да нагажда честотата на захранването докато влезе в резонанса на кръга. Аз съм хванал тенденцията към СЕ-то и сега търся подходящи кондензатори с малък капацитет, но за големи токове. Честотата мисля да е в порядъка малко над 10 kHz. Токът в бобината на кръга трябва да е примерно 20 или 30А. При това тя ще се загрява доста, поне 500W, че и повече.