Прочетох документите на колегата giunal, доволен съм, че схваща какво обеснявам. Днес дискутирам проблема с коефициента на пречупване. Стойността на коефициента на пречупване трябва да е висок, следователно имаме качествена стояща вълна. Коефициента n=ламбда вакум/ламбда във веригата. Примерно изчисление. Имаме честота 50 Хц дължина на вълната 6 000км, трансформатора ако е 60см то коефициента на пречупване е огромен, за това при 50 Хц резонанса може да се пропусне. Ако имаме сфера с радиус 1м то капацитета е 110пФ, този капацитет е много малък и налага ползването на висока честота. Взимам честота 100 кХц, дължина на вълната 3 км, ако резонаторната бобина е с линейна далжина 30 см то n=3 км/0,3м=10 000. Големият коефициент на пречупване направо си е отражение и е предпоставка за възникване на качествена стояща електромагнитна вълна. Изводът е, не трябва честотата да е много висока.
От изложеният документ за стояща вълна в дълга линия, може и да греша, нямаше случей за свързване към линията на реактивен елеминт, кондензатор или бобина получава се удължаване на линията.
Свалянето на реактивния ток чрез ударен резононс не бях се сетил, макар че доста бистрих ударните генератори, но мисля този начин за по-сложен и по-слабо ефективен, това е лично мнение и не е заангаджиращо.