Със разпад на водата се занимавам от има няма 2-3 години, познавам един доцент по химия та тои ми е гид в химията, защото там хич ме няма, аз лично съм физик.
Преди време ми попадна материал:
http://www.pureenergysystems.com/news/2004/08/27/6900038_SolarHydrogen/index.htmlЗа разпад на водата, чрез слънчева светлина.Оказа се, че не слънчевата светлина е важна, а по скоро само част от нея, а именно ултравиолетовия спектър. Всичко идвало от фотосинтезата на разстенията, там природата използва точно този приом. Химичното съединение, което ми показа моя приятел го измъкна от някакви книги по химия и каза, че това се наричало фотолиза и че наистина се получава. Имах малък въздушен кондензатор, който използвах за разпад на водата, чрез електролиза, имах и схемата на Стенли Майер или поне нещо такова дръпнах от нета с таимери 555, схемата работеше променях честотите, но потреблението си беше същото. Имах идея да намеря източник на ултравиолетова светлина ( в най-лошия слъчай обикновенна стъклена призма) и да пробвам ще се получи ли тази т.нар. фотолиза.
Е не успях да проведа този експеримент, къде заради загуба на мотивация, къде заради липса на време. Казвам всичко това ако някой се интересува да опита, ще се радвам да имате успех.