Относно апаратурата, с която е работил Тесла... Дали все пак не може да се заменят някои от компонентите, понеже човекът е работил с неща, които са били налични тогава? Ако тогава е имал подръка ТХО (това си е високочестотен траф) дали е нямало да го използва пак с успех? Същото се отнася и за кондензаторите. Бутилковите с течен електрод не могат да се сравняват по производителност и ефективност със съвременните ВН импулсни кондензатори. Разликата е огромна в полза на последните - личен опит.
Мисълта ми е, че би трябвало поне някои от нещата да са заменими.
Така е, Тесла е работил с апаратура, която е била под ръка или е могъл сам да си направи, и предполагаемо би използвал някой по-съвременни технологични пособия в отпитите си, ако е имал тъкава възможност.
За импулсните кондензатори, без флуид (като диелектрик или проводник), макар че ги използвам, имам две резервации. Първата е че никога не може да се избегнат напълно въздушните молекули, които при високи честоти и силен потенциал започват да се движат рязко, което води до загряване, и така създават загряване и условия за пробив. И второ че са по скъпи. Оставяме на страна въпроса за наличие на метал, и въпроса за индуктивността, при такава конструкция, който засегнахме в по-горни коментари. От време имам идея да си направя навит от алуминиево фолио кондензатор,и според изчисления единия ще до докарам до 400-500 nF, с попивателна хартия като диелектрик и потопен в олио, така че хартията да се просмуче. Мисля че ще върши добра работа. За съжаление, за да мога да го сравня със ефект солено-воден кондензатор, трябва да имам стъклена (или пластмасова) повърхност от 80-100 м^2, ( понеже трябват два от всяка страна на първичната) което не че е невъзможно, но когато повърхността не е навита, неимоверно заема много място, и въпреки това събституциятя, за да се види евентуалната разлика в ефектите, си заслужава.
Въпроса за заменяемост на елементите е абсолютно точен. Предполагам че това е всъщност по-скоро оптимизационен процес. В крайна сметка, при установена работеща система, всеки елемент би могъл, а според мен би трябвало, да се варира, и така да се проследяват вариациите на цялата система. Това всъщност е правил Тесла постоянно. Той е конструирал какви ли не, на пръв поглед, налудничави схеми, като прогресия на част от тях се вижда в Дневниците от Колорадо Спрингс ( Colorado Springs Notes ).
Ще вмъкна един интересен факт, който може би е неизвестен за много от участниците във форума. На страниците на дневниците ( стр. 136 ) за първи път може да се види в конструктивен вариант тъй наречената регенерираща схема ( Regenerative circuit ). В последствие патент за разновидност на тази схема е издаден, 20 години след това, на известния електроинжинер изобретател Армстронг.