Дали има ефект от термопомпа или не? Дали ще работи или не? Как може термопомпа с капацитет 5 киловата да затопли помещения за които са нужни 25? На тези въпроси и аз се чудех преди няколко месеца.Реших да пробвам с преработен климатик, който ми подари мой познат, 18 ХАЕР конвенционален, взе, че стана. Топля 2 етажа по 70м2,или измерено в радиатори 6 броя, 1 подово около 8 м2 и един бойлер 120 литра с серпентина,който го пускам когато външната температура е над 5 градуса,защото иначе му идва много. Наистина е невероятно как само с един работещ консуматор с консумация 2 kw, отоплявам 140 квадрата, наистина неудобството е, че максималната температура на водата е 50 градуса, но когато работи денонощно, къщата е затоплено и си е много добре със стайна температура 22-27 градуса, и всичко това с разход в пари е 8 лева на денонощие. Толкова много ми хареса експеримента, че направих термопомпа и на моите родители, после взех инверторен климатик и го преработих на термопомпа за една позната и консумацията за отопление на 120 м2 е 4 лв. на денонощие. Не се спрях и до тук,мой познат е собственик на хотел около Варна и му преработихме инверторно МИЦУБИШИ за отопление на 2 бойлера по 500 вода- резултата е при заетост на 15 стаи, температура на водата между 43 и 50 градуса консумацията е 24 киловата на денонощие, които преди това отопляваше с нагреватели 18 киловата консумация на час.Следващите ми експерименти ще са след 2,3 месеца, когато ще експериментирам с поставяне на въздушни конвектори, с които мисля и да се охлаждам.Тази зима икономисах средно около 2 тона въглища които да паля, рина, чистя, и изхвърлям.