Привет! Преди години като бях в казалмата и бях граничар, там не ни позволяваха да имаме радиоприемници-транзистори. Някои имаха но ги криеха но на мнозина им ги отнемаха . Тогава аз ползвах детекторни приемнцици със слушалка. Единия вариант си беше доста опасен, в смисъл че ползвах само една слушалка на която на двата и изхода връзвах точков диод или прехода база - емитер или колектор на подходящ транзистор. Когато си лягах за антена ползвах фазата или нулата на контакта до леглото ми а заземяването ми беше собствената ръка или пружината на леглото. При този вариант малко ми боцкаше тока по ушите, но ей ма на , още съм жив и здрав. Другия вариант беше като ходихме наряд по хълмовете , там беше достатъчен два три метра проводник да кача на един клон или тояга а заземяването ми беше собственото тяло или да забода малко тел в земята. Имаше и такива случаи при които свързвах диода или транзистора към радиоточката и другите системи за комуникация и тогава имах доста силен звук. При всички случаи се слушаше по някоя радиостанция и при това доста силно и качествено. Интересното е че дори ако детекторния приемник е така настроен че да не хваща никоя станция, пак има едно доста силно бръмчене и индикация за протичащо през него напрежение. Освен радиостанциите и изкуствените източници на радиовълни има и естествен високочестотен електромагнитен фон в който участват всякакви космически и земни източници на проенливи полета. Има хора в миналото като Хенри Морей , Тесла и др. които са успявали да постигнат доста високи мощности черпейки енергия именно от този естествен енергиен фон затова смятам че ако има достатъчно практични хора които да експериментират в тази област ще имаме без съмнение добри резултати. Преди около две години на мен случайно ми се случи да забележа как през изхода на един коаксиален проводник свързан с радзиотелефонна антена на покрива на седеметажния ни блок искачат електрически разряди , при това между ширмовката и средния проводник. Навън нямаше дъжд или буря или гърмотевици. Единствено средно силен вятър и малко облаци. Има описани възможнжсти в интернет които са лесни за направа устройства и може посредством тях да се черпи енергия от околното пространство. Предполагам че мнозина от вас знаят че земната повърхност и йоносферата представляват един огромен кондензатор. На един метър височина потенциала спрямо земната повърхност е ~100 волта. Капацитета зависи от площа и диелектричната проницаемост на средата. Другото което е интересно е че този огромен кондензатор има определена честота на трептене така че ако между плочите му имаме трептящ кръг и подходяща антена настроена в резонанс , ще черпим от енергията на електрическото поле межуду земята и йоносферата. Една от антените на Тесла на космическа енергия се основава именно на този принцип...Ако някой се интересува по зъдълбочено ще дам линкове, като устройствата в тях са прости за направа и реално работят , друг е въпроса до усъвършенстването им...