Алтернативни енергоизточници > Механични, гравитационни и хидродинамични устройства
Хидротаран на Марухин
Maistora52:
Не знам кой как разбра или недоразбра идеята ми, но за да стане по-ясно прилагам няколко картинки.
Турбината е разположена в най-ниската част. Там налягането на водата навътре към турбината е най-голямо.
merlinbg:
В началото докато не се изравни нивото, турбината ще се върти, след това налягането се уеднаквява и всичко спира. Това ще се случи.
Ksurnev:
Майсторе, здрасти. Привет от Смолян.
Ще те разочаровам още. Ще се върти докато издуха въздуха от малката тръба и турбината.
И в хидравликата си има закони.
Ако изтича извън съда, ше се върти до изравняване на нивата на изхода на малката тръба и нивото на големия резервоар.
:)
juliang:
Майсторе, абстрахирай се от кухината - в нея така или иначе ще виси тръба, така че дали ще е куха или залята с бетон, това няма да промени поведението на водата вътре в тръбата - тя няма да има контакт със съда или флуида в него:
А ако вместо с бетон е залята с ... вода? Тогава нуждата от съда отпада. И получаваш нещо, което можеш да наблюдаваш ако вземеш една сламка за коктейли със "завойче" и я потопиш изцяло в кофа с вода. Демек едно ... нищо.
П.С. В тази картинка си изпуснал стрелката, която показва накъде натиска водата вътре във вертикалната тръба. Тя ще е точно толкова голяма колкото стрелките които си сложил покрай съда.
Тоя гад Паскал... к'ви закони е формулирал начи... :)
Аtos:
Явно аз не съм вникнал в идеята на Майстора, може би, защото по подразбиране предполагах, че се използва ударният таран на Марухин, пък то било...не? То в такъв случай няма и какво да се вниква, де...
При тарана на Марухин има "куха камбана" в горната част на цилиндъра (затворен въздух), който играе ролята на пружина. Ако го няма, всичко ще е като го писаха досега - водата пада до изравняване и...толкоз.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия