Алтернативни енергоизточници > Механични, гравитационни и хидродинамични устройства

Хидротаран на Марухин

<< < (6/10) > >>

Аtos:

--- Цитат на: Михаил Кузмов в Август 26, 2018, 10:48:44 am --- Каква трябва да бъде тази пружина за да се случва това?

--- Край на цитат ---
Някаква "невероятна", разбира се...сам отбелязваш, че е чисто хипотетично ;D

"Наклонен речен поток"? Не го разбирам? И наклонено езеро не съм виждал също ;D

Наклонът е без значение, разликата в нивата е от значение! Дали захранващата тръба е вертикална или под наклон - все тая! Но хидротаранът си работи! Недостатъкът му е, че "пльока" излишната вода вън от водоема, както и че клапаните трябва да са под нивото на водоема! Но ако се ползва езеро или язовир, природата си попълва липсите.
Ако такова съоръжение се построи на язовирна стена, малко под горната и част, може да работи доста ефективно, а излишната вода да се оттича в преливника.

montanar:
за да работи няма начин да не пльока все пак това е цикъла при който се набира кинетична енергия за постигане на воден стълб

Аtos:
Да, а идеята ми за язовирната стена е ялова, понеже със същия успех може да се пусне проста тръба, която директно да врътка турбина... преоткрих ВЕЦ -а, драги съфорумци  ;D ;D ;D

GreenHulk:
Относно изравняването на наляганията, предполагам знаете какво е въздушен винтил на гума помпиш в едната посока, но в другата не връща. Нещо хидро-вентил отдолу за изтичащата вода?

montanar:
Според мен единственото смислено приложение на хидротаран (без оглед на КПД на самия таран) е за качване на воден стълб над захранващото ниво - примерно имаме някакъв водоем който изтича на някъде си а вилата ни се намира над него и спокойно можем да си я снабдяваме с водица без помпа, която изразходва платена енергия.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия