Алтернативни енергоизточници > Електромагнитни и импулсни мотори И генератори
Трифазен мотор-генератор на Гого?
VASYA:
а вам не кажется , что генератор 3-х фазным не является ? , скорее 3-х тактным
,а снимая с него энергию , как с 3-х фазного уже получается большая потеря
вместо выходов как сверху 3-х фазного , логическая схема даёт выход как снизу 3-х тактный , при этом вместо сдвига 120 градусов получается что-то вроди герлянды "бегущие огни" и вращение поля , а также ротора - невозможно :(
alexengin:
Здравейте !
Отдавна не бях влизал - извинете за забавянето.
Altinum , не изостряй тона. Няма смисъл. ГОГО явно разбира.
Нека кажа какво мисля , пък ако помогне - хубаво. Ако не - всеки греши.
Първото четене на статията на Михалев доста ме обърка. Все едно чета познати работи , но в същото време не е така. Прочетох я пак и в главата ми се дойде един отдавна забравен термин - ЗАКЪСНЯВАЩИ ПОТЕНЦИАЛИ. Отворих ТОЕ-то .... УЖАС. Математика много над моето ниво - въпреки , че издържах изпита с 6. Хубавото ч , че най-отдолу човекът беше пояснил за простосмъртните - ПАРАМЕТРИТЕ НА ПОЛЕТО В ДАДЕНА ТОЧКА СЕ ОПРЕДЕЛЯТ ОТ СЪщОТО ТАКОВА В ПРЕДИШЕН МОМЕНТ ОТ ВРЕМЕ.
С други думи - това което знаем и ние , но не осъзнаваме. А именно - ЕЛЕКТРОМАГНИТНОТО ПОЛЕ СЕ РАЗПРОСТРАНЯВА С КРАЙНА СКОРОСТ , ЗАВИСЕщА ОТ ПАРАМЕТРИТЕ НА СРЕДАТА.Формулата е
нека сега от тази позиция погледнем назад.
alexengin:
Не успях да довърша.
Та от формулата се вижда ,че електромагнитното поле в магнитопровод се разпространява много по-бавно отколколкото във въздух. Ако си представим нанокристален магнитопровод пък се вижда , че честотите стават напулно поносими.
Т.е. какво е необходимо (според мен) :
1. Магнотопровод с много голямо µ и максимална дължина на силовите линии.
2. Намотки , заемащи минимална част от магнитопровода - къси и накуп.
3. Познаване параметрите на магнитопровода и правилно оразмеряване на намотките с конвенционални методи. Лично аз слагам 1,5-3 пъти повече от изчисленото.
Знайте , че каквото и да сметнете е ориентировъчно. Лично аз бих започнал от по-ниска честота и бих засякъл с осцилоскоп колко време след отпушване на лк'ча в първичната намотка се вижда нарастването на тока , предизвикано от изходния товар. Всеки , който се е занимавал с импулсни регулатори знае , че такова време има. Но дали всеки би могъл да го обясни? Според мен това е времето от момента на отпушване до момента на пристигане на реакцията.
Не съм работил по темата , но считам , че това време ше е относително постоянно , до колкото температурата на желязото е такава. От тук нататък остава само да превкл'чим кл'човото стъпало управляващо първичната намотка за да сме във фаза с реакцията т.е. създаваме резонанс.
Ако това до тук е вярно последствията са обозрими - получаваме енергия за сметка на вътрешната енергия на желязото , което от своя страна би следвало да започне да се охлажда. И ако искаме още ток на аванта - трябва да го държим топло.
Ами .... това е. За мен звучи правдиво и логично.
Нека сега погледнем към трифазния траф , навит като асинхронен двигател. Имаше го в www.skif.biz. Защо КПД>1. Ами защото докъто реакцията достигне до пъвичната , то пол'сите вече са се завъртяли и тогава cos<1. Нищо нередно - даже логично.
Роторвертера - не забелязахте ли , че в оригиналния сайт резултатите са с НОВ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЕН ТИП ГЕНЕРАТОР. Защо им трябват нови като има прекрасни конвенционални .... ? Работил съм с резонансни контури и повярвайте при правилно измерване КПД<1. Последователния резонанс само ви помага да вдигнете напрежението , но каквото и да вземете - си го плащате. При него печалбата е другаде.
Отнесете се снизходително към скромните ми напъни и не забравяйте , че това е само хипотеза на базата на много изчетени статии и др публикации.
Ако съм успял да помогна на някой - може да черпи една ВОДКА. Мезето от мен.
P.S.
Не упреквайте ГОГО. Сигурен съм , че работи. Повторете всичко 1:1 и вижте. Или намерете гршката или го доразвийте. Успех.
alexengin:
Забравих - намотките , които изчисляваме силно зависят от желязот. Така , че внимавайте.
alexengin:
Описаните в повечето ръководства методи за изчисление са непрофесионални и са за някакви осреднени параметри на магнитопроводите.
Не съм експерт , но мисля , че ако някой твърди че може да изчисли правилно импулсен траф само по проста каталожна информация и предположения ще сгреши. Правите нещо , мерите и корегирате. Всичко друго е измислица или деиствително трябва да сте експерти. Аз не познавам такъв. Този който ме е учил е много , ама много добър и от него знам , че ако някоя формула е по-дълга от 5-6 символа - трябва да се подхожда с оправдано недоверие. Поне ние практиците.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия