Не знам дали знаеш, но думата Браун газ е мръсна и забранена дума навсякъде. Повтарям, НАВСЯКЪДЕ. Споменеш ли я, всички кепенци хлопват. Не очаквай никаква информация, ако говориш със сериозни фирми и ги питаш работят ли машините им с браунгаз. Ще бъдеш тотално игнориран, че и изгонен. Че може и да ЧУЕШ ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ и дори да имаш проблеми. Говоря ти съвсем сериозно, част от това съм го изпитал вече. Просто действай внимателно.
Така че НЯМА ДА НАМЕРИШ ТАКАВА ИНФОРМАЦИЯ ПО ВЪПРОСА АБСОЛЮТНО НИКЪДЕ.
Това не означава, че самите тези фирми не работят, и то яко, по въпроса с браунгаза и то от десет-двайсет години. Оттук-оттам получавам информация, че под повърхността всъщност ври и кипи. Всички корпоративни, полу-корпоративни лица, частноинвестиционни фондове и всякакви разтворени в мъглата чичкопаричковци, имащи и най-малък интерес в енергийния бизнес, са пощурели на тая тема. В най-скоро време очаквам шоуто да излезе на светло и да гръмне в целия си водороден блясък.
По въпроса с изчисленията на количествата и енергиите виж по-горните ми постинги. Не можеш да изчислиш неизчислимото. Или можеш, но трудно, и с големи приближения. Поне засега.
Отговора на Сънпауър на твоето запитване е напълно логичен и очакван. По този начин реагират 99% от американските фирми, когато получат и-мейл от България. Бях сигурен, че ще отговорят така, затова и още не съм им писал. Контакта с тях трябва да стане на високо ниво, чрез посланици, министри и пр. Не могат да си говорят по интернет с всяко скучаещо хлапе. След като двигателите им летят в космоса, говорим за секретни и военни технологии. За да ти продадат такъв генератор, трябва първо да те проверят до девето коляно, да се убедят, че изделието им няма да попадне в ръцете на Алкайда или в Иран (Иран-България, за тях е горе-долу едно и също), ще искат държавни гаранции, куп декларации за конфиденциалност и пр. Най-малкото ще искат да им отидеш на крака в Орегон, да ти видят очите и да изпият няколко бири с тебе. За янките личния контакт е всичко. Трябва задължително да се сприятелят с тебе, за да те прецакат по-успешно. Освен това България както знаеш, е във всеки черен списък, за който се сетиш. Извинявай, но ти си тръгнал малко през просото. Дано не си затворил някои врати.
От друга страна, ние българите сме ненадминати майстори да натриваме по един просташко-безпардонен начин носовете на разни богопомазани баровци, които се правят на много интересни. Добре че се намери един българин, да им отвори очите за браунгаза. И за компютъра, и за други работи. Имам предвид, че нещо толкова просто като свободнобуталния стърлинг не трябва да е никакъв проблем да бъде произведен и у нас. Че може даже да му се направят и някои подобрения, опростявания и побългарявания, за които се сещам. Не съм се захванал, не съм го направил.
Но все пак не може да не отдадем дължимото уважение на американците. Свалям им шапка за гения и предприемчивостта.
Забележката ти за загубата на енергия при разсейването на пламъка е уместна, но просто няма друг начин да спасиш материала от сублимация, ако не жертваш (малко) енергия. Ще трябва да преглътнеш факта, че няма пълно щастие.