Животът- начин на употреба! > Екология
ГМО в България - дойде ли краят на българското земеделие?
zxsec:
За съжаление днес няма да мога да присъствам на протеста, макар че съм от редовните участници, но да споделя какво открих в днешният вестник Монитор:
--- Цитат ---Пълна забрана за мутанти в храната
Депутатите наложиха вето върху отглеждането и вноса на ГМО
Тотално вето върху генетично модифицираните организми, освен за опити в специални лаборатории, наложиха вчера депутатите от парламентарната екокомисия. По думите на зам.-министъра на екологията Евдокия Манева, която присъства на извънредното заседание на комисията, окончателният вариант на текстовете в закона за ГМО гарантира забрана както за отглеждането на мутанти, така и за вноса и разпространението им въобще в търговската мрежа. Няма да се допуска никакво ГМО на територията на страната, увери Манева. По думите й, който си позволи да наруши ветото, ще бъде санкциониран солено, като предвидените в закона глоби достигат до 1 млн. лв. ...
--- Край на цитат ---
Източника: http://www.monitor.bg/article?id=236218
Лек лъх на надежда на фронта на ГМО, дано тези промени в закона бъдат направени и по-важното контролирани и спазвани ...
vitan:
Вижте тук: http://www.xnetbg.com/new/forum/index.php?topic=12514.msg201053#msg201053
Поста на ellimar в червено… (Отговор #138) Големите червени букви са линкове със стряскаща информация за ГМО и политици и/или екзекутори.
Втори ОБЩОНАЦИОНАЛЕН протест против промените в Закона за ГМО!
БЪЛГАРИЯ СЕ ВДИГА НА ОБЩОНАЦИОНАЛЕН ПРОТЕСТ ПРОТИВ ГМО:
УТРЕ, 17 МАРТ
София – от 08.30ч. до 14 ч. в градинката между Народното събрание и Университета
Варна - от 16.30ч. до 18.00ч. пл. "Независимост" - до шадраваните
Пловдив - от 12ч. до 13.30ч. до фонтана пред Общината
Плевен от 11ч. до 12ч. пред театъра, носете си плакати , грамадни плодове и спринцовки с някаква цветна течност
Велико Търново - от 12ч до 13.30ч.. пред община Велико Търново
Русе - от 17ч.- Шествие тръгващо от "Вазата" в Парка на Младежта, по ул.Александровска до площада пред съда, в последствие предвижване до площада пред Общината.
Кюстендил- от 12 ч. при 'Арката'
Рудозем - 17ч. на площада пред читалище “Христо Ботев”
Важно указание за протестите в сряда!
Моля, информирайте организаторите в другите градове, ако не пишат тук.
ОРГАНИЗИРАЙТЕ ВАШИ ХОРА С ВИДЕОКАМЕРА И ФОТОАПАРАТИ И СНИМАЙТЕ ИЗЯВИТЕ ПОДРОБНО! КЛИПЧЕТА МОГАТ ДА СЕ ПРАВЯТ И С НАЙ- ОБИКНОВЕН ФОТОАПАРАТ!
НЕКА НЕ ЧАКАМЕ НА "ТРОХИТЕ" ОТ МЕДИИТЕ.
ИНАЧЕ САМИ СМЕ СИ ВИНОВНИ!!!
ПЕТИЦИЯТА
ЕВРОПЕЙСКАТА ПЕТИЦИЯ
РЕПОРТАЖЪТ НА "НОВА"
ДАВИД СРЕЩУ МОНСАНТО- филм със субтитри на бълг. език
субтитри
„Тайното“ писмо от ЕК, което управляващите криха от българските граждани, давайки многократно лъжлива информация за съдържанието му.
КОЙ СТОИ ЗАД ГМОфикацията?
МОНСАНТО знаят за промените в закона още преди да бъде публикуван (видео)!
Кръгът КАПИТАЛ за новата "аграрна" революция
Учените искат да ГМОфицират България!
zxsec:
ммм, ходя при всяка възможност на протестите против ГМО (утре пак ще съм там макар и не целият ден), но почва да ме глождят напоследък мисли, че дори да се приемат исканията и залегнат в някакъв нормативен документ - файда няма да има ... Ето моите мисли/наблюдения:
1. организаторите на протеста - всеки дърпа за него си ... едни за пчелите си, други за натурата и 30 км. трети за розите, гроздето и т.н. - не разбирам ... или те не разбират - въпроса е глобален и отговорът му е (поне за мен) тотална забрана ! ...
2. от искания за забрана ... никой не мисли за контрола (който у нас традиционно - липсва), тази година ще правели 600 проби(излезе в пресата) проби за ГМО. При това не върху произведената и внесената селскостопанска продукция, а върху какво не е ясно. Отделно една проба струвала на лабораторията 130 лв. (явно скъпи - затова малко) ..., но канадски, немски и японски фирми предлагат тест-китове за трансферирани ГМО протеини на цена 120-160 евро за 12 броя - това цена на дребно ...
3. освен това - никой заловен(ако заловят де) производител, вносител, преработвател на продукти съдържащи ГМО (евентуално, ако приемат забраните) - няма да бъде санкционира според действащите закони ...
Това са все пак мои мисли ... породени от това, че живея в България ...
ppankov:
Досега не се бях замислял за ГМО в плодовете и зеленчуците, но наскоро
на пазара в София, портокали обикновени 2,20лв различни по размер, с различна кора и цвят, някъде от топлите страни, други портокали на цена 1,50лв ярко-наситено оранжеви всичките еднакви "без семки, супер сладки"...
Заговарям трърговеца : - Чшш нашия , кви са тия еднакви портокали па и по евтини...нещо съмнително еднакви ми изглеждат, а и по евтини от другите ?! Нещо ГМО, а?
Търговеца: - Брато, ти кво си мислиш? Знаеш ли откога лапаме ГМО-та? Сега с приемането на този закон, стана ясно за кво става въпрос... Забелязал ли си по хранителните хипермаркети, колко съмнително големи са ябълките, особено тези белите а си държат цена?!
Тихомълком се измъкнах от пазара, без желание да си купувам каквото и да е...
Ами, ако е прав човека?
Направо не знам какво да си мисля вече...
П.С.
Да ме извинявате за жаргонната пряка реч.
giunal:
Хора нека не разводняваме нещата, всички имаме една обща цел. Целта е да не позволим на законо-преписвачите да ни ГЕННОМОДЕФИЦИРАТ нас и нашите деца. А дори и да променят закона то ние трябва да продължим да отстояваме съществуването си защото е ясно едно - срещу себе си имаме изключително добре мотивирани фирми(водени от алчни,безскруполни и ненаситни за пари и власт хора(според мен неслучайно подбрани за тези позиции)) чиято единственна задача е да наложат ГМО продуктите на пазара и след това да ни доят всяка година(както това правят със земеделците в Индия, Латинска Америка и други места до който са се докопали). Така че, нека не правим мисловни мастурбации а, да ДЕЙСТВАМЕ НЕПРЕКЛОННО защото, става въпрос за нашият живот и живота на нашите деца.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия