Справочници, схемотехника, теория > Компютри, мрежи, freeware софтуер, операционни системи и др.
Помощ за лаптоп
Phill:
Здравейте, благодаря за всички отговори! :)
Сега по ред на номерата и от общото към частното - да ACER е куча марка и по тази причина аз съм с Gateway донесен от САЩ. Със сигурност не е най-доброто на световния пазар, но по-добро на българския пазар към момента няма.
Първо да отговоря на Seeker - монитора няма никакви признаци на живот и с каквото и да го осветявам не се вижда никаква картина. От тук следва извода, че няма смисъл да се занимавам с инвертора, тъй като ако беше той поне външния дисплей щеше да работи нормално.
Към altium - махнах радиатора на видеото още с отварянето на лаптопа. Там обаче всичко си беше ОК, имаше и достатъчно паста, а като работи компа радиатора загрява, а платката не, което означава, че има добър топлообмен. Върху чипа на видеокартата пише ATI MOBILITY RADEON X700 PCI EXPRESS 216CPIAKA13F N19189.00 0516AAP. Видеокартата мисля е запоена директно към дъното (може и да греша) и следователно не би трябвало проблема да е от наместване.
getca, не ми се вярва проблема да е в драйверите, компютъра е работил няколко години с тия драйвери. И още - в началото преди да се зареди ОС нямаш драйвери и там трябва да ти работи монитора за да можеш да влезнеш в биоса, но в нашия случай монитора не работи от самото включване на компа.
В предния пост питах дали може външния монитор да работи самостоятелно, тъй като след много жество експерименти видях следното - ако откача монитора на лаптопа от дъното не е възможно (или поне засега не съм успял) да проработи компа при закачен само външен дисплей. Просто като го включа индикацията за харда не работи, което означава, че не зарежда ОС. Тук е момента да кажа нещо и за предисторията на проблема - компютъра си е работил нормално, но явно се е получил някакъв проблем с кабела на зарядното (лаптопа е ползван в офис и почти посточнно е бил включен на зарядно). Проблема е бил частично прекъсване на кабела от страната на 220 V, което е довело до първоначално по-малко, а по-късно почти постоянно премигване на монитора по време на работа, докато накрая спира нацяло. След това аз трябваше да търся "майстори", които да го оправят, но нито един от тях нямаше реален резултат в опитите си.
След малко ще кача и снимки.
Phill:
Ето ги и снимките.
miromad:
Phill, защо не провериш да няма някакъв проблем с РАМ паметта. Защото ако РАМ паметта е изгоряла или не е сложена въобще, тогава няма да се стартира абсолютно нищо, дори и биоса. Както казваш ти, че още при включването на лаптопа не иска да зарежда нищо - ни биос, ни операционна система, нито харда свети, може да е от РАМ паметта. Пробвай и това.
Phill:
Ами RAM-a си е на мястото и дори се вижда на снимката, но е идея, че може да е от нея. Лошото е, че нямам друга, с която да пробвам...
Seeker:
Наистина , ако за видеопамет се шерва част от основната РАМ , то тогава описаните ефекти са напълно възможни. Огледай контактната система на РАМ-платката и слота, при лош контакт стават грешки, които убиват ОСта и всичко заредено.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия