Алтернативни енергоизточници > Testatika, електростатични генератори
Testatika - принцип на работа и основни схеми
erolchy:
Абе остави човека на мира, той се опитва да ни помогне, а ти ще му се присмиваш >:(
spirit1:
Ето това е формулата. Напрежението е в киловолти, капацитета в микрофаради, мощността във ватове.
Не искам да убивам никого. Има и по-добро от стъклото, но ви е рано за това.
miromad:
http://www.engineeringtoolbox.com/capacitors-energy-power-d_1389.html
Capacitor - Energy Stored
The energy stored in a capacitor can be expressed as
W = 1/2 C V2 (1)
where
W = energy stored (Joules)
C = capacitance (Farad)
V = potential difference (Voltage)
Capacitor - Power Generated
Since power is energy dissipated in a time - the potential power generated by a capacitor can be expressed as
P = dW / dt (2)
where
P = potential power (Watts)
dt = dissipation time (s)
Example - Capacitor, energy stored and power generated
The energy stored in a 10 μF capacitor charged to 230 V can be calculated as
W = 1/2 (10 10-6 F) (230 V)2
= 0.26 Joules
in theory - if this energy is dissipated within 5 μs the potential power generated can be calculated as
P = (0.26 Joules) / (5 10-6 s)
= 52000 W
= 52 kW
Be aware that in any real circuit, discharge starts at a peak value and declines. The energy dissipated is a very rough average power over the discharge pulse.
mi68:
Здравейте,
В представената схема стъклото е задължително. Доколкото си спомням стъклото се зарежда +Q нарича се стъклено, другото е смолно -Q. Може се замени с материал който се зарежда +Q. Имаме униполярна електростатична индукция, другият полюс -Q е пространството (имитира се атома, протон, неутрон-въртене-спин, електрони от пространството). Имаме несиметрични полюси, в такива системи ЗЗЕ се нарушава. Установката трябва да докара допълнителна енергия. Не мога да кажа в проценти или в пъти е. Най-вероятно зависи от оборотите, квадратично (нелинейно). Принципът изглежда работещ, може да е различен от Тестатика, но работещ на макро ниво.
erolchy:
Искам да отправя едно питане към по напредналите в този сайт с формулите:
- тези 5 микросекунди които са дадени за пример, се определят от разрядника, мисля аз, но не ми е ясно как да ги измеря, както и напрежението което искам да имам го настройвам отново от разрядника, така ли ?
Имам и още един въпрос: на първата схема имаме един кондензатор преди разрядника, а на втората го няма, преместен е след трансформатора. Въпросът ми е къде е по правилно да бъде сложен той ?
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия