Алтернативни енергоизточници > Testatika, електростатични генератори

Testatika - принцип на работа и основни схеми

<< < (23/62) > >>

coke2k:
 erolchy - евала ти за ентусиазма ама  хайде направи го цялото първо  и  настройката на разрядника да ти остане проблема ... толкова други неясни въпроси има, а ти вече тръгна разрядника да настройваш. Надявам се да не ти чупя мерака, ама много отзад-напред тръгваш.
Примерно, как ще се отреже диск от 5 мм стъкло, как ще се балансира , как ще се закрепят колекторите - какъв да е материала за колекторите, как да се направи някакъв разчет за това колко заряд има в 1 м3 въздух  (то ясно е,  че ще зависи от влажност, надморска височина и др), да се измисли ефективен начин за конвертирането на статиката в ЕДН , да се определи типа на кондензаторите (тези от микровълнова не вършат работа). Понижаващият трансформатор не става да е от автомобилна бобина, силициевата ламарина не подходящия магнитопровод - а ако знаеш как работи автомобилната бобина ще видиш , че и тя не е трансформатор и работи на друг принцип (работи на обратна индукция и е с отворен магнитопровод) ........... и изобщо купища други въпроси, които са много по-напред за решаване отколкото искровия разрядник (защото може и без разрядник)

erolchy:
Малко си прав, но някои работи съм ги измислил, като стъклото например, дава се на стъклар да се изреже окръжност, като в центъра се изрязва още една (например: ако диаметъра на диска е 500мм то вътрешния отвор който ще се премахне ще е около 100мм) после по този вътрешен отвор се слагат два дървени стъпални диска които се слагат от двете страни на стъклото плюс буферна гума за да обере неточности във формата на дървените дискове и да не се напука стъклото. Тъй като това са ротационно симетрични детайли много лесно им се намира центъра където може да се постави, примерно един търкалящ или втулков лагер и евентуално ако все още има някакво биене болтовете на дървените дискове няма да се стягат много и на място ще се провери и настрои след което ще се стегнат още. До колкото за трансформатора спирит1 каза че може да ползваме обикновен ламелен и няма да има проблем и много добре биха паснали примерно два трансформатора от микровълнова свързани последователно от страна където е намотката за високото напрежение и от другата ще имаме 2х220V които не съм измислил какво ще ги правя но то само едната намотка е около 800W дадена от производителя. Само първо трябва да се провери дали диска ще успее да възпроизведе такава мощност. Това са ми първичните мисли в главата за сега, но все още мисля и чакам да видя и други варианти, все пак в електрониката тук има много по напреднали от мен и биха предложили и по добри решения, а относно механиката нали все пак съм трети курс машинно инженерство там се справям значително по добре. В машинното инженерство поне там тайни няма  ;D там е само да можеш да мислиш и идеи....и... още нещо....  ;D

mi68:
Здравейте,
 Тъй като има леви и десни торсионни полета , то нещата могат да се усложнят. Взимат се два диска въртящи се противоположно, единият е от стъкло +Q, другият е ПВЦ -Q, подобно на Уимшърст машина. С това се постигат по-ниски обороти, по-малки центробежни сили, по-малко ядове в механиката.
 П.П.Идея вместо диелектрици  да се ползват метали. Най-отрицателен е алуминия, най положителен е въглерода(въглен) Потенциална разлика около 2 Волта. Въглеродът е лош материал може се замени с мед-много е скъп, до него е желязото, може се ползва стомана. Алуминий и стомана може се окаже добра двойка, желязото е феромагнетик, алуминия парамагнетик следователно включваме и магнитното поле.

Maistora52:
Еролчи, хубави въпроси задаваш, но не знам дали си наясно с материалознанието... специално за "номерата", които може да ти погоди стъклото... изрежеш ли му отвор и в средата, по твоите идеи 100 мм - и каквито и втулки и гумени уплътнители да му слагаш, както и да го центроваш и укрепваш - просто се подготвяш вече за потенциално самоубийство.
Въобще предлагам на всички ви да не се заигравате със стъкло - измислете друг материал.
Бидейки силикат, след стопяване и изстиване стъклото има аморфна "структура", която на всичко отгоре се пука като кристал и то където си поиска и както си поиска. И като го завъртите с повече от 50-60 оборота в минута - чакайте само шрапнелите...
"Номерът" може да стане със стъкло, но отлято в предварително подготвена (включая и отворите) форма. И не по-тънко от 7-8 мм... защото аморфието на стъклото довежда и до изкривявания на плоскостта му, следват усилени вибрации, спукване и ... бързото "бегане" няма да ви спаси!!!
Поздрави!

coke2k:
Ебонит е материала който ще замести стъклото.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия