Алтернативни енергоизточници > Testatika, електростатични генератори
Testatika - принцип на работа и основни схеми
dbonev:
Препоръчвам на работещите със стъкло, да шлайфат краищата на стъклото, и особенно отвора.Добре шлайфаната повърхност става матова и гладка. Изчезват малките язвички и отчеквания, които са причина за бъдещи спуквания. Намалява и вероятността от порязвания при допир.Диск с диаметър един метър при 1000об./мин, има периферна скорост 52.33333м/сек-голяма ми се вижда за стъкло, но думата имат специалистите по якостни изчисления.
erolchy:
До колкото го смятах аз центробежната сила се получаваше около 50 кг. при диск 5мм с диаметър 500мм , а там по якостни показатели излиза, че то трябва да издържи два пъти по голямо натоварване, но ако някой иска нека и той да си ги сметне за себе си. Като силите които действат при не балансирано стъкло и се криви при въртене не трябва да превишават 5кг. при незакалено стъкло с посочените от мен размери в противен случай е склонно към счупване.
На картинката е показана тази сила която трябва да не превишава 5кг
PyroVeso:
Аз пък мога да осигуря хубави кондензатори - неполярни, хартия в масло, руски военни, МБГВ 200uF 1000V, но реално държат 1200-1300V. Три такива последователно дават 66uF на 3,6-3,9kV. Скъпички са, но за експеримента мога да осигуря, а ако се окаже успешен - ще договорим цена за количество.
Ако някой го интересуват - да свирка.
Coke2 има от тях - да сподели мнение, ако е експериментирал.
caduceus:
Уважаеми мислещи с главите си колеги /другите могат да не четат/,
Гледайте видеото от този линк
http://blogzaserioznihora.blogspot.com/2012/12/blog-post_8.html
и кажете, има ли машината обороти над 50 бр./мин. както ви обърнах внимание преди три страници от тази тема, ама май работата е глас в пустиня. Тук никакви теории и заблуди няма /това е за спирит :) /. Вижда се как работи Тестатика докато се мери изходящата енергия, забележете колко бавно минават сегментите. Разсъждения с неотчитане на фактите не дават нищо полезно. Какви хиляди обороти смятате тука , та и сили на разкъсване и якости... Дисковете също не са стъклени, а плексиглас /персплекс е англ. име/. Плексигласов е и корпуса на първия махаловиден модел на Бауман, направен в затвора още от стар ел. звънец, медна мрежа, тел и консервни кутии. Следвайте оригинала и не измисляйте топлата вода - ако искате да направите нещо работещо, разбира се.
Успех
erolchy:
Всъщност на клипа е така, аз като цяло тези 1000 об. ги дадох за пример, най- добре ще е да може да се регулират оборотите и да се види при какви обороти ще има най голяма ефективност, а колкото до пластините, нека първо видим как ще е без тях пък после те лесно могат да се сложат и да се провери как е с тях. Не разбрах, няколко поста по-нагоре беше казано, че медта е по-добра за диска вместо стъкло или грешно съм разбрал, защото ако е така може да се покрие стъкления диск с медно фолио и мисля пак ще има ефект.....?
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия