Алтернативни енергоизточници > Testatika, електростатични генератори
Testatika - принцип на работа и основни схеми
valex:
Някой пробва ли да наелектризира стъкло? Мога да ви кажа, че не става. Търках с метална четка и не става статично електричество.
За да има статично електричество трябват метални пластини върху изолационна подложка да се движат и от тях да се отнема електричеството. Или чрез прескачане на искра да се прехвърля заряда върху кондензатора.
Ето така се прави статично електричество:
http://nauka.bg/forum/index.php?s=1853faa62923c8319dd25647054f8b82&showtopic=14011
А ако погледнете оригинала на тестатиката ще забележите приликите с тези генератори на статично електричество, а и си го пише, че основата е генератор на Wimshurst.
mi68:
Здравейте,
Пиша без справка, стъкло се наелектризира с вълнен плат или кожа. Изглежда не се разбира кой какво пише. Коментираме принципа, от него към конкретно решение. Допълнителната енергия идва от торсионното поле, защото е не линейно. Ползва се стъкло за да се получи деформация. Примерно ако се положи квадратна мрежа на диска и се завърни се получава изкривяване на мрежата, за това се целят високи обороти и големи радиуси.
W=Q.U=c.U^2 от формулата се вижда, че работата (енергията) на кондензатор е линейна на заряда, свободна енергия няма при липса на параметрично усилване.
Не съм привърженик на механиката, за това го имитирам с тороидална намотка и три проводника в сърцевината свързани резонансно тип Тесла-нов опит.
Генераторът на тестатика ползва прототип машина Уимшърст но има ПОВ и оборотите са много ниски. Според мен трябва да има разбиране на принципа и да няма нелогични смесвания на часни случай.
giunal:
--- Цитат на: erolchy в Август 20, 2013, 09:30:33 pm ---Между другото ако си от София и ако имаш нужда от помощ с радост бих ти помогнал по механичната част, аз също имам желание да опитам да направя, но в момента нямам възможност да започна.
Успех :)
И едно забавно клипче http://vbox7.com/play:7a97ec58
--- Край на цитат ---
Не, не съм от София. Живея в Добрич. А за клипчето мерси!!! Ще го имам в предвид :).
g1905:
Здравейте,
Биха ли отговорили по-знаещите и по-можещите, по стъкленият диск слага ли се нещо или си е гол? Благодаря предварително за разяснението.
Поздрави!
--- Цитат на: spirit1 в Август 19, 2013, 10:34:44 am ---
Качвам и нов изглед на схемата от преди - нашия колега се увлича по цветните моливи, но е факт схемата е 100%-ва.
--- Край на цитат ---
spirit1 То хубаво е 100%-ва, но нали високоволтовия кондензатор трябва да е преди искрището, където е високо напрежението, а на тази схема дори е след понижаващия трансформатор, където е ниско напрежение, нещо противоречия има или аз се бъркам?
lazy:
Високоволтовите кондензатори са нарисувани като правоъгълници. Има пакет от три вляво от диска и осем от дясната му страна. Последно по диска се каза, че няма метални ламели. Моя въпрос, обаче е какво има на плъзгача, който е най-отдолу. Благодаря!
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия