Алтернативни енергоизточници > Testatika, електростатични генератори
Testatika - принцип на работа и основни схеми
mi68:
Здравейте,
Зеленото трябва да е вълнен плат, така стъкления диск придобива положителен заряд, може би заземен трябва да е отрицателния вълнен електрод, защото е диелектрик. На схемата е заземено, правилно.
erolchy:
При един микро или мили фарад имате предвид и още нещо не ми е ясно бобината на изхода ли има 200V защото виждам че дъгата е голяма може би отговаря на около 100kV и този разряд чрез тестатика ли го получавате или по друг начин ?
Михаил Кузмов:
Извинете !1 Микрофарад ! Не съобразих буквата !
erolchy:
Няма проблем просто искам да разбера точно как сте направили опита, а за бобината може също отговор или само на мен не ми е ясно :-[
Михаил Кузмов:
Аз както знаете работя по "канчетата" ! Темата Тестатика ми е интересна и любопитна ! В това видео като идея за работещите по темата показах как може да трансформирате високото в ниско ! Според мен втората по лесна част ! Ако има любопитни ще нарисувам схемата и пълни подробности ! Става изключително просто и лесно ! Захранва се директно 220 в. ! През грец зареждам кондензатора !
С таймер 555 пулсирам тиристор който празни кондензатора през бобината ! На вторична получавам тези гръмотевици ! Ако намаля разстоянието на 5 см. примерно дъгата става непрекъсната ! Усеща се озонна миризма на въздуха ! Това обаче не е по темата ! По добре някъде другаде !
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия