Алтернативни енергоизточници > Testatika, електростатични генератори
Testatika - принцип на работа и основни схеми
PyroVeso:
Добре, а защо да е стъклен диск, а не, примерно, кух стъклен барабан? Наистина е малко по-обемисто, но ми изглежда идеално за разпределението на зарядите по повърхността му. Освен това ще се върти с еднаква линейна скорост, а не като при диска - мизерна в центъра и огромна по периферията?
Нещо като сравнението между грамофона и фонографа...
erolchy:
Няма разлика мисля, някъде бях гледал и такъв вариант, но като си го правя аз лично ще почна с диск, все пак е изпитано, поне спирит1 така каза.
giunal:
Днес закупих част от материалите за опитният образец. Но имам един въпрос към Spirit1.За статора където трябва да се държат колекторните пластини(листовете от ножовка) Какъв материал е най-добре да се използва! Дърво, плексиглас или гетинакс. Питам защото като разгледах графиката която си дал(прощавай че, ти говоря на "ти") дървото е най неутрално а, плексигласа(PVC) най-отрицателен. За това си помислих че, сигурно има значение, към какъв материал ще бъдат закрепени колекторните листове, ако гоним ефективност то трябва да се ползва материал със възможно най-отрицателен потенциал за статор.
Поздрави!
coke2k:
--- Цитат на: PyroVeso в Август 22, 2013, 06:29:06 pm ---Добре, а защо да е стъклен диск, а не, примерно, кух стъклен барабан? Наистина е малко по-обемисто, но ми изглежда идеално за разпределението на зарядите по повърхността му. Освен това ще се върти с еднаква линейна скорост, а не като при диска - мизерна в центъра и огромна по периферията?
Нещо като сравнението между грамофона и фонографа...
--- Край на цитат ---
Веско, напълно смислено според мен - преди няколко поста и аз бях предложил направо Van De Graff генератор с въртяща се лента - още по елементарно.
PyroVeso:
coke, от кондерите има на разположение около 50, може и 60 бр. да са, това са 1300uF на 3,6kV или 750uF на 4,8kV...
Но 2kW цел си е сериозна... представям си какви трафове (при това за униполярен!) ток ще трябва да се вият... тя усреднената мощност е 2kW, ама пиковата може и 200 да дойде.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия