Алтернативни енергоизточници > Testatika, електростатични генератори

Testatika - принцип на работа и основни схеми

<< < (32/62) > >>

coke2k:
Ония руски кондензатори нямат грешка - продължавам да ги експлоатирам - железни са :) Последно ги изтормозих с експерименти на тема Едвин Грей  (още не съм се отказал от тази тема).
Малко ми е трудно да си представя как ще се заредят от статиката тия големи прасета - ама то ще си покаже...
Поздрави

spirit1:
Радвам се, че някой е забелязал накрая - има модели с цилиндри, сфери и т.н. Не давам излишни посоки - и без това показвате силна склонност към теории. Умовете ви препускат като коне ударени с камшик (това е добре), но самоконтрол и фокусиране върху конкретни елементи води до удържане на посоката. Относно закрепването на колекторните пластини - ножовките са издръжливи на едно огъване под форма на Г (в единия край с отвора 2-3см). Направете си обръч от метална шина (като на бъчва) и с дрелка - дупка - нит.....Така обаче се оформя общ колектор с голяма площ. Ако някой иска да връзва отделно пакет пластина-кондензатор то пръстена може да е пластмаса, от тръба...Ако останете на етапа и нивото само да предлагате по-добри схеми ще докажете, че никой не притежава разбирането и не търси наистина да прави модели. Пластини по диска не ви трябват. Там моделът е друг.
Този, върху който е схемата е по-скоро вариант на Бонети.

erolchy:
http://www.coe.ufrj.br/~acmq/karlb.jpg Тази снимка е машината на Бонети и се вижда, че прави голям разряд. Другите машини които съм виждал са имали по малка дъга. Надявам се тази снимка да стимулира тези които са почнали с опитите.
Успех!

hyparh:
Да, Бонети машината трупа повече заряд, защото там се ползва цялата площ на дисковете, а не само отделни сектори, както е при Уимшърст. Друго предимство е, че всичко е безконтактно, т.е. може да се приложат високи обороти без притеснение от износване. Както се вижда дължината на разряда може да достигне диаметъра на диска, което значи, че при диаметри около метър, може да се гонят мегаволтови напрежения.

g1905:
Това може да потрябва...

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия