Алтернативни енергоизточници > Testatika, електростатични генератори
Testatika - принцип на работа и основни схеми
hyparh:
Интересна статийка g1905 (макар и може би за друга тема). Един вид тук се описва как може да се направи аналогът на постоянния магнит - електретът, който продуцира постоянен заряд. Някъде бях мяркал това име (електрет), но не съм задълбавал, ще проуча нещата по-подробно, още повече, че разполагам със 100kVDC захранване (Кокрофт-Уолтън умножител), което може да се използва за експеримента.
g1905:
Извинявам се, сбъркал съм файла(не е по темата). Трябваше да е този калкулатор за капацитет и как да си направим кондензатори.
erolchy:
Здравейте имам едно питане към спирит1(може и друг който знае да отговори), та на картинката с диска която публикува ножовките и другото, което трябва да е четка са несиметрични, имам предвид, че имаме повече листове ножовки отколкото четки, а според мен трябва да са по равно, даже аз мисля едната половина на диска да е с ножовки, а другата с четки и така да запълня цялото пространство, само се чудя дали това ще попречи на събирането на статично електричество... ? И другото което си мисля е, че ти каза, че електричество се натрупва по-лесно на остри тела, тогава защо примерно вместо ножовки да не ползвам телени четки, тъй като те имат много стърчащи телчета и според мен ще има по-голяма ефективност, а там където трябва да е пвц четката да сложа ако се сещате има едни прахоуловителни четки, едни бухкави и праха полепва по тях, та да сложа такова и да има по-голям ефект. Искам да знам вие какво мислите...?
Иначе вчера си направих един стъклен диск, но като се прибера ще кача снимки и ще обясня кое как съм направил.... :)
Хубав ден на всички! :)
spirit1:
Явно само един се интересува. Четката е една - мисли малко и гледай повече снимки из търсачката. Имате лист с необходимото, а ти продължаваш да мислиш кое е по-добро!? Те от другите форуми ви гледат и някой със сигурност ще ви 'удари в земята'.
erolchy:
Вие не ме разбрахте имам предвид вместо листове ножовки да сложа телени четки, и отново няма да се допира до диска, а иначе от другата страна си остава четка от пвц.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия