Алтернативни енергоизточници > Testatika, електростатични генератори
Testatika - принцип на работа и основни схеми
giunal:
--- Цитат на: prp в Септември 09, 2013, 10:20:49 pm ---Здравей, благодаря че споделяш напредъка си. Един въпрос имам от известно време може и да е глупав, не се сдържах да попитам. Защо ножовките - колекторите са така разположени в смисъл перпендикулярно на равнината на диска? Съпротивлението на въздуха няма ли да увеличи загубите? За да се събере статично електричество не трябва ли съпротивлението на въздуха да е минимално?
--- Край на цитат ---
:) В случая, почти няма движение на въздух около пластините защото, стъклото е гладка повърхност??? и създава минимално съпротивление! ;)
nizo:
spirit1, според мен силно заблуждаваш хората тук. Доколкото разбрах ти твърдиш, че за да имаме самозахранване, трябва просто да вземем волтажа от една електростатична машина и да го прекараме през траф->кондензатор->мотор. Говориш за 100W мотор и мощности от рода на 2kW?! Според мен силно се заблуждаваш относно мощностите в тези "генератори". Говориш за измерени един милион волта, но не споменаваш, че това е краткосрочен разряд, които идват от огромни кондензатори.
Ето пример:
http://www.youtube.com/watch?v=Bd2xUhf-T5U
Бонети с 2 диска и 2 огромни кофи за кондензатори. Аз преброих от започване на въртенето до искрата 12 секунди. Да силна искра, но за много малко време.
Моето усещане е следното. За мен всичко е въпрос на магнетизъм. Електричеството е съединяване на разделени заряди. Колкото сила прилагаш за разделяне, толкова получаваш и при съединяване. Аз знам, че електромагнит 100W може да вдигне 200кг. Силата на привличане на тези 2 диска във видеото едва ли надхвърля 500гр. Говоря за това колко тежест може да вдигне електростатичната сила на 2-та диска. Нека приемем, че силата на разделяне е 1кг, това е 1/200 от 100W ... т.е. 100W/200 = 0.5W продължителна мощност.
Друг аспект който исках да засегна е видеото на тестатика:
http://www.youtube.com/watch?v=Ed0kHYt2cIE&list=PLB6CEF0B98872C91E
когато лампата светва, светломера на камерата не реагира много рязко на промяната в осветеността. Извода ми е, че лампата във видеото НЕ свети много ярко. Човека който държи лампата не изглежда особено притеснен от топлината и. Съдейки по тези косвени изводи, лампата е около 40W или поне свети и топли като за толкова. Т.е. според мен машината от видеото вади около 40-50W мощност, което е далеч от киловатите, но и не е зле като за електростатична машина.
Единственото нещо в тестатика, което ме кара да мисля, че може да изскочи нещо е понижаващият трансформатор. Той е проводник спуснат във фарадеев кафез. По моето разбиране тази конструкция не работи като нормален трансформатор. Според мен има шанс заряда от централния проводник да изскача с голяма кинетична енергия и по пътя си да блъска свободно хвърчащи магнити във въздуха. По този начин волтажа пада, но ампеража се вдига и то не за сметка на генератора, а за сметка на магнитите които свободно летят наоколо. Ако това е вярно, този елемент Е тайната на тестатика и няма нужда да се работи с такива допотопни електростатични машини. Прикачвам моята версия на модерна тестатика, като не правя абсолютно никакви твърдения!!! Просто за размисъл.
giunal:
Nizo, това което ти предлагаш като схема вече го има! Този тип машина е много добре проучена и теоретично обоснована. Нарича се параметричен генератор и е изследвана от съветските учени Мандельщам и Папалекси. Има го и като вариант от Дон Смит. За да се получи СЕ от този генератор е необходимо да се постигне параметричен резонанс? Проблема е, че за постигането на такъв резонанс са необходими много високи обороти на диска. От порядъка на 15000 - 20000 обор./ минута. А така, както си сложил магнитите на самият диск, това няма как да стане.
spirit1:
Първо искам да поздравя за снимките и напредъка, а да не се забелязват много забележките, защото и последния модел Мерцедес днес - утре ще е с нов фейслифт.
Второ никого не заблуждавам - всеки от вас е прегледал схемата и на база собствена преценка се е включил в надпреварата с моделите. Ако ще е някакво успокоение за вас и аз смятам да сглобя една Тестатика и точно по тази схема. После и сами ще разберете как да се опрости и в същото време да е по-ефективна.
Що се отнася до другите коментари за някакви хвърчащи магнити - не ги разбирам. Това, което е начертано е Лайденски стъкленици - първите по-сериозни кондензатори. Ако сравните модел за 2кВт с модел за 10кВт се вижда колко по-големи са вторите. Това се избягва с директно свързване на колекторите през разрядника, малкия пикофараден кондензатор към първичната. Нали вече поясних, че не се търси разряд на 15сек, а непрекъсната работа - непрекъснат разряд. Параметрите ще се мерят на вторичната и то с обикновен мултицет, ампермер.
Другото, което се вижда на рисуваната скица са бобини около диска, а на диска някакви магнити - това изобщо тестатика ли е или си играем само?
В оригиналната схема на швейцарския МЛ конвертор има бобини, защото там принципа е друг - по-скоро е хомополярен Фарадеев генератор. Дисковете там се въртят противоположно и затова токовете са противопосочни - съответно на четките отива нормален заряден ток +,-.
Що се отнася до разряд с милион волта - това става господа и без кондензатори.
Bat_Vanko:
--- Цитат на: spirit1 в Септември 10, 2013, 10:14:39 am ---Първо искам да поздравя за снимките и напредъка, а да не се забелязват много забележките, защото и последния модел Мерцедес днес - утре ще е с нов фейслифт.
Второ никого не заблуждавам - всеки от вас е прегледал схемата и на база собствена преценка се е включил в надпреварата с моделите. Ако ще е някакво успокоение за вас и аз смятам да сглобя една Тестатика и точно по тази схема. После и сами ще разберете как да се опрости и в същото време да е по-ефективна.
--- Край на цитат ---
Ще сглобиш една Тестатика за да видиш дали ще стане точно по тази схема. Защо тогава заблуждаваш колегите, след като нищо не си направил. Интересно ми е схемата след спиритичен сеанс ли я видя та си толкова убеден, че действа?
п.п. един страничен въпрос: как при толкова оскъдни познания мислиш да изнесеш семинар, или само ще прибереш парите...
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия