Алтернативни енергоизточници > Testatika, електростатични генератори

Testatika - принцип на работа и основни схеми

<< < (54/62) > >>

coke2k:
Във връзка с темата за електретите на колегата  Vale  искам да кажа че преди 1 месец успях да направя електретен диск и да не казвам голяма дума но принципния експеримент повторих. Резултата  ме устройва  но и има нещо друго което трябва да се изпипа. За получаване на електрет използвах 4 мм плексигласпв диск  фи 200 отрязан на цнц. Отворите за екраните пробих след поляризацията. Поляризацията направих като в хром никелова  бака пълна с трансформаторно масло поставих 2 алуминиеви диска с дебелина 10 мм между които центровах плексигласовия диск 4мм.  Загрях на котлон баката с маслото до 120-130 градуса в продължение на може би 3 часа като между алуминиевите плочи  напрежението не знам точно колко е но съм го настроил така че да е една идея преди пробив в плексигласа може би 5-6 кв. Високото напрежение оставям включено до пълно изстиване на плексигласа.   Диска лагерува на ос направена също от плексиглас в който са лагерите. Екраните са от калайдисан меден проводник а  решетката е само желязна . Медна не намерих но направих нещо подобно от меден проводник. Зарежда се кондензатор 100микро фарада до 12 -15 волта.   Ако се върти само гол диск без сложени екрани не става нищо. След като се сложат екраните и се завърти диска,  предполагам статичното поле започва да пулсира и така се зарежда кондензатора. Т.е. екраните накъсват електростатичното поле по време на въртене. Това което не ми хареса е че след около 2 часа диска започва да си губи  електростатичната поляризация и ефекта прогресивно намалява. Миналата седмица пробвах до 140 - 150 градуса да го загрея но се повреди плексигласа и стана целия в мехури.  За съжалени до тук можах да стигна. Мисля че това е в правилна посока тъй  като със сигурност се знае че има проблем с мащабирането на тестатиките и със сигурност се знае че след извесно време спират да работят. Някой ако има желание да ме провери ще помагам а също дайте идеи за по качествен метод за получаване на траен електрет.

coke2k:
След доста опити и опиати (то сезона такъв), искам да споделя че вероятния принцип на работа на машината представлява прост електретен диск въртящ се във въздушна среда. Диска е с налепени мрежести екрани от двете страни във перпендикулярно магнитно поле. Така електрета събира а полето раздела  зарядите от въздуха които са в излишък в пространството около машината. Така си мисля поне. Защото резултат има и той е много обещаващ.  Цялата работа мисля че се състои в 3 основни  прости явления.
1)Самопоточно активиране на диелектричната среда контактуваща с активния диелектрик или диска за сега работя само с 1 диск.
2)Адсорбиране и разделяне на заряди в случая ще са йони мисля от атмисферата с помоща на магнитно поле.
3)Задвижване на статичните заряди  благодарение на мрежестите екрани и трансфера на зарядите с висок потенциал към  капацитивен трансформатор  за превръщане на високия потенциал в ток с нисък потенциал.
Ще покажа практични резултати и сигурен съм много ще се изненадат всички.
Весели Празници на всички и стискайте палци това да заработи само.

PyroVeso:
Страхотно, Coke!
Чудесни новини за Коледа!
Йонизираният въздух обаче не ми се струва вероятно да носи и от двата вида заряди... просто биха се неутрализирали доста краткосрочно. Докато виж от еднополярни заряди би се образувала доста устойчива "мъгла', понеже йонизираните частици се отблъскват и по този начин стабилизират "супата".

hyparh:
Много добре coke2k, надявам се нещата в тази посока да потръгнат!

При въртене (или въобще някакво движение) на електростатично заредено тяло, трябва да се вземе предвид нещо много важно - тогава около него възниква И магнитно поле перпендикулярно на движението на зарядите. Колкото по-бързо се движи зареденото тяло, толкова по-силно става магнитното поле за сметка на електростатичното. Усреднен вариант е развъртане на умерени обороти, когато двете полета ще присъстват приблизително по равно. Всъщност дисковете на Тестатика се въртят именно умерено...

coke2k:
Бавно става въртенето за да има време за релаксация на електрета и той сам става и мотор. Точно в задвижващата част нещо ми куца зщото сега диска се върти на пресекулки все едно е с магнити а не трябва.
Pyro_Veso Не мисля че въздуха се йонизира поне не мирише . А и няма такива високи напрежения чак. Всъщност за сега не знам какви точно са напреженията

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия