Алтернативни енергоизточници > Testatika, електростатични генератори

Testatika - принцип на работа и основни схеми

<< < (55/62) > >>

satanasko:
Да припомня Тестатика машината на Метернита е с 2 диска въртящи се в противоположни посоки, като помежду си имат механична връзка - ремъчна предавка с пресукан на 180 градуса ремък на единия диск както е при Wimshurst machine. При тези условия може би ще се неутрализират пулсациите(пресекулките), които те тормозят.

coke2k:
Не е така satanasko. Има машина с 1 диск има и с 2 диска а ремъка не е усукан като на уимшърс. Съветвам те да разгледаш по детайлно информацията за тестатиките. При мен пресекулките се поличават защото бързам да споделя резултата а не заради нещо друго.  Като я направя с няколко екрана няма да има пресекулки.  Малко търпение!

Vale:
Обръщам се към колегата coke2k с възхищение от опита му да направи електрет. Изглежда, тази работа е доста сложна и сигурно информацията се крие. Това което може да се намери в интернет за 'домашни' електрети се отнася само за смес от пчелен восък и сакъс. Вероятно някаква полезна информация може да даде и преподавателката в Пловдивския университет по дисциплината електрети доц. д-р Ася Виранева. Координатите и взех от сървъра на университета - asia83@abv.bg, 032 261 256, 032 261 271. Вероятно телефоните са служебни. Обаче предполагам, че и тя не може да прави електрети, защото срещах нейна публикация с електрет, който бяха получили от Казан (РФ), където са военните заводи на руснаците. Ще сложа един документ на NASA от 1975г., където си описват проблемите по правене на електрети. Вижда се, че не им е било лесно. Също, ако се чете информация за електретните микрофони се разбира, че в началото много бързо са се разваляли, но с течение на годините са успели да ги стабилизират. Според това, дето съм видял да пишат, моето впечатление е, че плексигласа го обработват с коронарен ефект. Това е друга технология, не е като термо-електрет. Ако представлява интерес, мога да дам много информация, която съм събирал за електретите, само се боя да не задръстя сървъра на форума. За това ще сложа за сега само документа на NASA. На колегата coke2k искрено му желая успех.

coke2k:
Да Vale проблем е създаването на електрет. Опитвам се да намеря добра технология. При мен ефектът се задържа до около 2 часа. После всичко отслабва до пълно изчезване. Всички лабораторни образци се правят на много тънки листи и започвам да си мисля дали да не го правя и аз на листи, които после да залепям на плексигласовите дискове.  Но да речем, че това са технологични затруднения, които някой ден ще се изчистят и ще можем да получим наистина постоянно поляризиран диелектрик, подобно на постоянен магнит. Мисля, че като цяло това е правилният път. Щом можах да получа генератор (вибратор) на статични заряди  и от статично да го направя в движещо, включително и с ръка се усеща вибрацията ..... това е, аз вече 100% съм убеден че това е пътят. Между другото електретът държи до около 2 часа, независимо дали го ползвам за експерименти или стои без каквато и да е работа да върши.

mito_kupona:
Случайно попаднах на това видео, може да е полезно. https://www.youtube.com/watch?v=cL7DnSpy3i4

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия