Алтернативни енергоизточници > Testatika, електростатични генератори

Testatika - принцип на работа и основни схеми

<< < (17/62) > >>

spirit1:
Здравейте отново - имам една молба да не пращате схеми на личната ми поща, а да ги пускате тук подобно на коки2. Първо виждам, че си е струвало да ви провокирам - пратихте няколко схеми и дори добавяте свои елементи. Това е показателно за възможностите ви. Избрах една схема и я качвам със съгласието на автора, но е срамежлив и му скрих името.

Вижда се ясно, че е положен труд и мислене. Харесвам добавените елементи като регулаторът за контрол на мотора, а също и адмирации за резонансната схема от Стенли Майер преди моторчето и отдясно преди товара. Наистина ме впечатлихте и не само този приятел - друг от вас е сложил диска директно на мотора, но посочва мотора да е безчетков и с много яки магнити. Така съпротивителния момент намалява. И трети от вас (няма да цитирам имена и никове) казва това - не може ли да се ползва една бактерицидна лампа (8Вт, живачна) за наелектризиране на диска и съвсем да се махне съпротивлението от триене.

Какво може да се добави към това освен едно БРАВО.

Един от принципите на този генератор е:  ЛИПСВА ПРЯКА ОБРАТНА ВРЪЗКА МЕЖДУ ТОВАРА (СПИРАЧНИЯ МОМЕНТ) И МОМЕНТА НА МОТОРА. За мотора е все едно дали сте свързали 100Вт или 1-5кВт.

Свалянето на енергията е кондензаторно. И на онзи дето казва, че е малка мощността ще кажа - МОЛЯ НЕ СЕ СТИСКАЙТЕ ЗА 20стотинки бройката на лист ножовка - купете 10-20 и увеличете площта на колектора. Така увеличавате заряда, който се улавя и да, сега може да се ползва по-голям кондензатор.

Ако беше добавил една батерия зад мотора бих казал, че ИМАТЕ ТУК 100% работеща схема. Нека спомена и онзи дето предлага преди мотора вляво да има лампа и, когато с батерия се развърти диска лампата ще светне при напълване на веригата. Остава само да се превключи към мотора. Изглежда много е гледал видеата на Капанадзе за овърюнити мотора 1,2,3. Там се вижда точно това условие - изчаква да засветят лампите и превключва.

Ползвайте само стъкло и не слагайте никакви ленти - само го влошавате. Лентите са сложени по-късно и то в един вариант като целта е била да го превърнат в еластичен мотор + генератор, но се влошава обемния заряд и спада мощността. Само стъкло.

Ще остана верен на себе си и ще добавя - и тези схеми могат да се усъвършенстват, но моля опитайте тази с лампа и добро моторче. Не се хвърляйте на многодискови или големи диаметри, че може да ви убият. Има ефекти от втори порядък с обемния заряд - ползвайте ръкавици.

Мисля, че тази кръгла маса ражда една схема КАМЕЛОТ ЕНЕРДЖИ, ШАМАР ЗА ЧЕЗ..............който иска да я именува сам.

Желая ви добро настроение:

http://www.youtube.com/watch?v=C8Mwkhu3iq4

Трябва да тръгвам, че се обади Смърфиета - да съм ходел да проверя дали е синьо дупето й..................................спокойно пълнолетна е....................................и тя търси свободна енергия!

erolchy:
Здравейте, аз не разбрах дали на диска ламаринките трябва да се съединяват или да са отделени, защото в интернет видях и двата типа, както и има с различна форма на ламаринките. Каква е разликата ? И колкото по-големи са оборотите толкова повече статично електричество се събира нали, защото ако е така мога да използвам шпинделов електромотор, който достига до около 15хил. об. Ще има ли още жокери ?

coke2k:
Според spirit1 не трябва да се слагат никакви ламаринки (ленти фолиа и.т.н.) диск от стъкло (аз мисля , със същия успех може да се позлва плексиглас или най добре да се развърти един гол CD   на стар плеър). А най добре направо да се ползва един генератор на Ван Де Граф принципно е абсолютно същото и даже може да поръча фабричен такъв - гледах някъде по онлайн магазините... ама файдата ще е точно толкова колкото да си решеш косата с гребенче и да очакваш да получиш ватове. Ама най добре да се пробва - все пак отрицателния резултат е пак нещо ....
Та съвсем смело мога да кажа, че от това нещо ще излезе едно нищо - хубаво е с цел натрупване на опит и знания да заиграе човек, но нищо повече. Все пак само да припомня, че Стефан Маринов е държал в ръцете си истински тестатики и до последно е твърдял, че за него принципа на работа на тези машини остава загадка - за повече информация може да се погледне файловия архив на форума и там е всичко от Стефан Маринов (тестатиката е описана подробно в Thorny Way of Truth 5 -ако не се лъжа).... На мен просто ми стана интересно до къде ще стигне колегата spirit1 т.е. ако беше толкова лесно Стефан Маринов нямаше да литне от библиотеката в Грац, ами щеше да стане главен редактор на вестник направи си сам и свободно да начертае схемата на някоя модифицирана турбо тестатиика  :P

erolchy:
Така като почна да изреждаш, макар и малко хуморески се сетих че може да ползваме грамофонни плочи  ;) Мисля че ще свършат добра работа само трябва да си намеря от някъде  :-\

coke2k:
Плочите са много криви ...  :D иначе стават идеално

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия