Алтернативни енергоизточници > Testatika, електростатични генератори
Testatika - принцип на работа и основни схеми
Maistora52:
Хубаво споменахте за грам-плочи... наскоро от тукашното начално училище изхвърлиха много (старички) учебни пособия, вкл. и десетина от големите грам-плочи - с фи 30см. Не са криви, но са доста пластични, т.е. огъват се при натиск, и ако бъдат подложени на по-високи обороти (напр. над 2000) мисля, че може да стане сакатлък. Доста са тънички, но могат да се слагат по две на едно място. Проблемът им е, че от температури над 30-35 градуса ще се разкривят. Имам такива спомени от преди трийсетина години. Тия новите са проблемни. Иначе ако си намерите от антикварните магазини от ония старите грам-плочи - дебелите - от преди 50-те години на миналия век. Те са от друг материал и са много яки, не се огъват, но пък се пукат и чупят при удар. Мислете.
Тези (наличните) ги пазя за моите разработки на магнитни двигатели, но с радост бих подарил половината. Само дето мога да ги изпращам само с наложен платеж ПО ПОЩАТА до съответен адрес, или пощ.клон - до поискване. Тъдява е село и офиси на куриерски фирми няма.
Който иска, може и да дойде при мен да си ги вземе лично.
Пишете ми на лични.
Vector:
Здравейте ,простете но ,това у-во създава статично електричество ,а доколкото знам то не може да се ползва за нищо или греша ?
erolchy:
Направих опита с cd диск и резултата който получих беше 300mV което е нищо, опита беше по картинката която съм качил, или бъркам или нищо от това което трябва да се направи не съм разбрал.... :-\
valex:
Статично електричество се получава най-добре с винилови грамофонни плочи. Тези са най-стария тип. Изместени са от другите заради чупливостта им. Тоест търсете стари грамофонни плочи които се чупят :)
Другия вариант е диск от ебонит.
Успех!
hyparh:
Erolchy, с двете четки от единя край на диска имаш само един поляритет, затова не ти се трупа напрежение. Трябват четки и от другата страна въпреки, че според мен най-добре ще се получи с два диска на една ос (въртящи се в противоположни посоки), както са електростатичните генератори Wimshurst и Bonetti . На който не му е ясен принципа на наелектризиране може да им пусне по една търсачка в гугъл.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия