Алтернативни енергоизточници > Testatika, електростатични генератори

Testatika - принцип на работа и основни схеми

<< < (20/62) > >>

erolchy:
Искам да попитам за този цитат ''Ползвайте само стъкло и не слагайте никакви ленти - само го влошавате. Лентите са сложени по-късно и то в един вариант като целта е била да го превърнат в еластичен мотор + генератор, но се влошава обемния заряд и спада мощността. Само стъкло. '' направен от ''spirit1'' в какъв смисъл да ползваме само стъкло...? Стъкло за дисковете и лентите, става въпрос за  лентите на ротора ли, или друго се има предвид ?

Иван Димов:
   giunal, виж схемата, която прилагам. Моят "Ту-ту" генератор всъщност е източник на постоянно напрежение, който се включва ту наляво, ту надясно според резонансната честота на LC кръга. Характерно за него е, че се превключва автоматично и промяната на честотата въобще не му пречи. Недостатък му е, че има постоянен пад на отпушените транзистори, който е около 3V. При 10A това са 30W загуби. Ако напрежението на "Ту-ту"-то е 50V, а върху кондензаторите имаме 1000V, значи качественият фактор Q = 20. Затова мисля да увелича Q и да видим дали ще има СЕ. Промяната на товара променя честотата, но "Ту-ту"-то е пак в синхрон с променящата се честота и поддържа резонанса. Този генератор работи доста добре, но при сравнително ниски честоти до 10kHz. А капацитивният начин за сваляне на енергията просто ни спестява една вторична намотка на понижаващ трансформатор.

hyparh:
Предполагам се имат предвид металните ленти (сектори) по диска. Въпреки това аз лично не бих ползвал стъкло, поне в началото. Не знаеш какво може да отплесне/избие при първоначалните тестове и да се разхвърчат стъкларии... Аз бих заложил на конструкция с два пластмасови/плексигласови диска, единия от които е стационарен или се върти в противоположна посока на първия. При положение, че не се ползват метални сектори/ленти, единия от дисковете първоначално трябва да бъде зареден от отделен източник на статично електричество (примерно PVC тръба, натъркана в плат) и след развъртане вече започва да генерира. Това е принципът на Bonetti машината, може да се започне от нея като гарантиран източник на високо електростатично напрежение и вече оттам нататък да се мисли за прилагане на схема, като някоя от вече предложените, за преобразуването й в Тестатика.

http://www.youtube.com/watch?v=zT4eupcxU-U

mi68:
Здравейте,
 Първите електростатични генератори са примитивни. Състояли се от стъклен диск, който търка в кожа няма значение вида. Густав Ми представя конструкция на такава машина (от форума). Машина "Уимшърст" е усъвършенстван вариант и не виждам смисъл да се извърви път, който е извървян.
  За да работи електростатичният генератор трябва механична сила да раздели противоположно заредени тела. Противоположно заредени тела се привличат. Тук имаме ЗЗЕ.
Тестатика сама се върти, от нищото, от торсионнитe полета. Електромагнитното поле е линейно, а торсионните са нелинейни т.е. всичко е възможно.

Радико:
Аз лично не съм привърженик на идеята Тестатика, но това е друг въпрос.
Мисълта ми е, че във фирмата в която работя в момента, освен метални изделия предлагат и плоскости от поликарбонат. Забелязал съм, че склада за поликарбоната е изпълнен със статично електричество. Имам чувството, че се наелектризира дори само от движението на въздуха. Като влезеш вътре и косата ти настръхва на всички страни. В този ред на мисли, струва ми се, че поликарбоната е изключително подходящ материал за целите на тази тема. Успех на ентусиастите.
П.П.
Поликарбонат се използва и за направа на бутилките за газирани безалкохолни напитки.       

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия