Първо да се извиня на всички, които са чакали да донапиша статията... просто ме налегнаха тежки ангажименти.
Тези дни ми се наложи да се боря с един рутер Buffalo WHR-G125. Сетих се, че съм писал тука и започнах да чета. Всичко, което съм написал предния път е полезно, но се оказа недостатъчно.
На този рутер на WAN порта, arp -a командата не ми даваше IP-то на рутера. Пробвах на LAN портовете, но се оказа, че arp -a дава IP на рутера само на първи порт. IP-то беше различно от 192.168.11.1, което е по подразбиране. Четох wiki-то на dd-wrt и се оказа, че флашването с tftp се прави винаги по един и същи начин, незвисимо какво IP на рутера ви излиза при изпълнение на arp -a.
Както беше писано по-горе, трябва да си изключите безжичната мрежа, ако сте с лаптоп, а на LAN картата си да зададете:
IP: 192.168.11.2
Subnet mask: 255.255.255.0
Gateway: 192.168.11.1
Свързвате с кабел LAN картата и рутера. Вкарайте кабела в този порт на рутера, в който се изпълнява arp -a и виждате IP-то му.
Пуснете tftp, задайте за Server 192.168.11.1, полето за парола оставете празно и укажете мястото, където се намира файла на firmware, задайте 20 повторения. Натиснете бутона Upgrade и след това включете рутера към захранването. Би трябвало след няколко секунди на втори или най-много трети опит да видите зеленото кръгче и скалата за прогрес. След това изчакайте около минута, направете reset 30/30/30, задайте на LAN картата да приема автоматично IP и се опитайте да отворите през браузер 192.168.1.1. Ако не става по LAN пробвайте по Wi-Fi. След това си правите необходимите настройки.
При мен нещата се получиха по този начин. Ако има някакви проблеми, четете wiki-то на dd-wrt. Успех!