Амо други не толкова напреднали вероятно пропускат факта, че парата като се разширява се охлажда.
И медитирайки върху конструкцията, аз се сещам за една друга подробност... Да приемем, че парата попадайки между дисковете, се охлажда дотолкова, че кондензира до течност. Кажете ми каква сила ще се изисква за да може да се изкара течна вода от централния отвор на турбината чиито дискове се въртят с 50 000 оборота и повече? Нали цялата вода от центробежната сила ще се опитва да се събере в периферията? Кой ще я накара да се придвижи към центъра? Ако остава пара... горе-долу съм съгласен, свежата пара която постъпва ще я избутва, ама ако става на вода... съотношението на плътностите е над 1:1000.
Най-кратко накзано, динамиката при проямна в обемите на която съм обръщал внимание преди и която сме дискутирали вече няколко пъти, също играе роля, като създава вакумен ефект, а когато имаме вакумен ефект, имаме и всмукателен ефект към центъра. Забележете, че за повишаване на ефективността на ТТ, ние имаме допълнителна ТТ (на
изхода на турбината), работеща в режим на помпа, която създава вакум, тоест това свиване на обема е подсилващо този вакумен ефект, който е и предпоставка за повишаване на ефективността.
Ето в предишните коментари по темата, можете да прочетете интерсната дискусия която имахме с Радико, на споменатия от вас "проблем":
https://mazeto.net/index.php/topic,369.msg111306.html#msg111306В добавка, само си помислете в такива случай, какво би се случило при стандартните (лопаткови) турбини при положение, че имаме подналягане или, или диструктивния при тях, фазов преход.