Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.

Ръчна изработка на слънчев панел

<< < (9/14) > >>

zach_82:
Всичко добре, но не може ли директно от слънчевия панел в инвертора и хоп 220 волта? С други думи - как става така, че когато произвеждаш енергия и продаваш на НЕК - не ти трябват акумулатори, а при автономна система ти трябват? И друго - сега вкарваме някакви хилядарки за контролери, акумулатори, инвертори и най-вече панели, а през зимата пак ще трябва дърва да мъкнем нагоре по етажите и да се цапаме с печки.

DIDO112:
Лятото даваш енергия на НЕК а зимата дърпаш. Изравнява се но не знам на какви периоди.

SkaS:
Еко какво стана с моя панел - сглобих го. Работи , но си имах и проблемите при сглобката-за първи път ми беше все пак. Сега работя върху втори и съм си поръчал монокристали за да направя и  монокристален панел. Така ще ги сравня при едни и същи условия кой, какво прави. Този на празен ход вдига до 20 V  и 2 A. През деня вързан за системата държи между 1-2 А, а когато е облачно спада до 0,5 А. Напрежението се мени в много тесни граници спрямо светлината, която пада върху него - 17 - 20 V.

SkaS:
Предстой ми направата на 18 V - 150 Wp панел от поликристални клетки, но се чудя дали да му слагам диод и какъв да е той. По принцип на този, който го направих му сложих изправителен диод 10А на 1000 V. За сега всичко работи идеално, но панела просто е слабичък и дава максимум 2A. Този ток е малък и едва ли може да породи някакви проблеми, но предстоящата ми задача ме кара да се замисля какво да използвам. Грубо от панела трябва да излизат около 8-8,5 А . Пада на напрежение при диодите е от порядъка на 0,7-1 V, което значи, че там ще се развива сериозно загряване и се чудя как да реализирам задачката, за да стане като хората. Ако някой има някакви идеи и е правил по-големи панели с ампераж по-голям от 4-5 А да каже как ги е вързал и използвал ли е диоди.

coke2k:
Направи си контролер за зареждане на акумулатора и забрави за диода.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия