Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.

Ръчна изработка на слънчев панел

<< < (14/14)

ivo_dj:
Колега, като чета из форумите наистина така пише и е вярно.
Двата панела се разглеждат като два отделни акумулатора свързани паралелно  ако единия е с по-високо напрежение от другия ще помпи ток в този с по-малко напрежение.Необходимо е да сложиш диоди на изходите им поне два пъти по-големи от максималния ток на панела.Инженерите в службата ме убеждават, може да се сложи диод само на панела с по-ниско напрежение и почти се съгласих с тях.
Аз правих няколко"много" експерименти и забелязах,че с диоди тока от двата ми панела пада с 1А. при паралелно свързване.А при последователно свързване без диоди на двата, тока е с големината на малкия панел.
Не знам колко ти е разликата в напреженията на двата панела,но имам един съсед, който има два различни панела с разлика около 3v. свързани са паралелно без диоди и за сега няма проблеми.
Я пусни снимката,че не се вижда линка. 

rokkoo:
дайте схема за свързване на шотки диода,мерси предварително

ivo_dj:
Покажи с какво разполагаш. Колко и какви панели, има ли контролер, към какво мислиш да ги свързваш?
Схемата е проста: свързваш диода, последователно на всеки един панел , като спазиш поляритета.
Много зависимости има - напрежение, ток и т.н.

Bat_Vanko:
Целта на тези диоди е тока от работещите клетки да заобикаля засенчените и по този начин създава по малък пад на напрежение в тях. След прехвърлянето на някакво критично напрежение може да се получи пробив в тези клетки. Това е особено важно при панелите с дълги стрингове от клетки или при последователно свързване на няколко панела. В промишлеността е прието на определен брой клетки да се поставя ПАРАЛЕЛНО свързан диод (ако не ме лъже паметта това беше от 10 до 15 клетки). Диода се поставя паралелно на последователно свързаните клетки а не последователно на тях.

Навигация

[0] Списък на темите

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия