Експериментирах с Tesla radiant energy receiver. Установката ми представлява следното нещо-
1. Плазмено кълбо играчка (работи на принципа на тесловия т-р).
2. Алуминиево фолио, увито около кутийка за CD.
3. Жица, която е закачена на единия край на грец с 4 диода.
4. Няколко метра жица, разхвърляна по земята, единият й край е свободен, другият е на греца (земя).
5. На + и - на греца съм сложил кондензатор - 220 нанофарада, 630 волта (пробвах с електролитен- 220 микрофарада, 400 волта и се зарежда, но значително по- бавно).
Ето и линк към кратко филмче:
http://lib.mazeto.net:8080/drugi/plasma_ball/MVI_5324.aviНа снимките от този адрес:
http://lib.mazeto.net:8080/drugi/plasma_ball/ ще видите тест с газоразрядник (свети при приближаване и докосване до бобината).
Ще видите снимки с неонови лампи. На първата снимка неоновите лампи са наредени, между тях има връзка чрез 1 кабел, закачен на произволни места (може и на стъклото на лампите, но аз съм закачил на подгревателите от долните страни и на кръглото желязо на пръчковидната лампа.
На втората снимка лампите са свързани към маса (пояснявам- масата е кабел разхвърлян по земята, единият му край е свободен, другият е закачен за крушките). На практика няма никаква електрическа връзка.
Във видеото говоря, че се зарежда и кондензатор на съвсем различна верига, която не е включена към първата. Това ми е изглаждащия кондензатор на автотрансформатора, след греца там. Просто го констатирам, нека не ви обърква. Ако се чувствате объркани от него, просто го игнорирайте, следете жълтия мултицет и жълтия кондензатор.
Той се зарежда бързо на напрежения до 270-300 волта (може и повече, ако антената е по- близо до източника на радиантна енергия).
ПС: пробвах зареждане на кондензатора без грец (без никакви диоди) - няма ефект.
С 1 диод, независимо в коя посока е свързан- отново няма ефект, макар че имаше някои фалшиви сигнали за зареждане на кондензатора. Фалшивите сигнали се появиха при свързан по посока на антената диод ( ---|> ).
Изводи: Tesla radiant energy receiver работи, кондензатор с малък капацитет в близост до теслов т-р или друг източник на радиантна енергия се зарежда бързо.
Не може да се използва директно с товари. Пробвах с крушки- не става. Пробвах товара да е в ключов режим- пак не става.
Трябва да се направи управление, което в единия момент да зарежда кондензаора от антената, в следващия да прекъсва тази верига и да включва верига с товар (динамично сменящи се 2 вериги, едната зарежда кондензатора, другата го разрежда през товар).
Интересни схеми за Tesla radiant energy receiver има в горния ми пост.
Поздрави
ПС: искрите на големия кондензатор (зареждах го до 120-130 волта) са си истински, не малки искрички като от жълтия кондензатор. От жълтия по грешка окъсих като докоснах с кутрето, токът си е ток там, макар че е зареден на 270 волта и 220 нанофарада му е капацитета ми разтруса сериозно ръката.
ПС: в прикачения файл ми се струва, че е добра схема за приемник, но не съм я експериментирал. -> 1: Antenna node; 2: Capacitor (3 to 10 microfarads); 3: Battery; 4: 800 Volt SCR (e: pin; b: pin; c: pin); 5: Ground; A: NE2 Neon lamp.