Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Електроника в автомобили и мотоциклети
Регулатор за ламбда сонда (O2 sensor)
juliang:
Да видим сега ...
Смесваш 1 част гориво и 14 части въздух. Изгарят напълно, и затуй не се налага корекция на смесообразуването.
При втория опит смесваш 2 части водород, 1 част кислород и 1 част гориво. Пита се в задачата "колко части въздух трябва да се добавят към тая смес, за да се получи пълно изгаряне?" И ако получиш "14", продължението на въпроса е "за чий ти трябва да пипаш показанието на МАП сензора?" Ако не получиш "14", бих искал да видя обосновката за този резултат.
А идеята да вкараш вода с надеждата да я разложиш в цилиндрите и да я изгориш... нямаш си на идея колко си далеч от истиснката цел. Водата не се разлага и не гори в цилиндрите. Нейната цел е съвсем друга но не ми се обяснява - надявам се сам ще се справиш със задачата ползвайки интернет.
И още - калифорнийската фирма явно е прибрала някой емигрирал след втората световна война инженер от ЛуфтВафе, защото те са ползвали тази технология (впръскване на вода в цилиндрите) при изтребителя Focke-Wulf 190D. Някъде преди ... 80 години...
key5:
--- Цитат на: juliang в Октомври 10, 2019, 03:11:36 pm ---Да видим сега ...
Смесваш 1 част гориво и 14 части въздух. Изгарят напълно, и затуй не се налага корекция на смесообразуването.
При втория опит смесваш 2 части водород, 1 част кислород и 1 част гориво. Пита се в задачата "колко части въздух трябва да се добавят към тая смес, за да се получи пълно изгаряне?" И ако получиш "14", продължението на въпроса е "за чий ти трябва да пипаш показанието на МАП сензора?" Ако не получиш "14", бих искал да видя обосновката за този резултат.
А идеята да вкараш вода с надеждата да я разложиш в цилиндрите и да я изгориш... нямаш си на идея колко си далеч от истиснката цел. Водата не се разлага и не гори в цилиндрите. Нейната цел е съвсем друга но не ми се обяснява - надявам се сам ще се справиш със задачата ползвайки интернет.
И още - калифорнийската фирма явно е прибрала някой емигрирал след втората световна война инженер от ЛуфтВафе, защото те са ползвали тази технология (впръскване на вода в цилиндрите) при изтребителя Focke-Wulf 190D. Някъде преди ... 80 години...
--- Край на цитат ---
Не се бях сещал за такъв отговор. :D :D
Не можеш да четеш или не разбираш написаното в прав текст?!
/дори и фирмата не си уцелил, тия търсачки за нищо ги нямате/
8)
key5:
Ок. Няма ли конкретика, винаги ще има разминаване /умишлено не казвам неразбиране/.
Това за което обяснявам е че с корекция на измерената стойност от MAP сензора важи за всички инжекциони, чиито компютри следят момента на включване на бензиновите дюзи и по този начин управляват газовите. Колата ми е с EQU - Fenix5, четири дюзи и две бобини /не е трабант.. :))) /, ОБД.
ЕКУ-то е самообучаващо и това е проблема. Каквито и настройки да се набият в газовия комп, бензиновия според показанията от ламбдата, map, температурата на входящия въздух, температура на двигателя /антифриза/, шум в двигателя - коригира съотношението гориво/въздух в най-добрите съотношения за работата на двигателя. Задължително пролет и есен имам по една сутрин в която при рязка промяна на температурата, не пали от първия път. На втория запалва но държи много ниски обороти както при "задавена", трябва ѝ да поработи минута-две за да научи как да се държи при новите атмосферни условия а от там и пътните.
Това което обяснявах в предните коментари важи в абсолютна сила за газови и други устройства които взимат сигнал за работата на всяка газова дюза от бензиновата на съответния цилиндър. В този случай за да се гарантира правилната работа на двигателя, не се слага емулатор или елиминиране на ламбда сондата, а се симулира по-ниско надморско равнище /за да подаде по-голяма доза гориво когато е по-ниско октаново/, и тогава според ламбдата и другите сензори, EQU-то взима решение за правилната работа на двигателя. Ето защо се опитвах да обясня че дори когато двигателя работи на газ, то не газовия компютър е водещ, а бензиновия. И за това за каквито и настройки и каращиствания на жици, изрязване /дори затапване/ на датчици, да ви взимат парите... ще сте в кюпа.
За други устройства не говоря, само за все още широко разпространените в БГ.
Честно казано не виждам смисъл да се слага газ на obd2 в ерата на електрокарите. ;)
juliang:
нека да позная ... двигателя е К7М монтиран в Меган/Сценик... моите съболезнования ако е така. Този мотор е едно абсолютно недоразумение откъм електроника, което за да сме обективни се компенсира с приличната пъргавина и изключителната здравина (ако изключим това че духа гарнитура на главата през 1 смяна на маслото)... Тоя мотор го карах 7 години и му знам и кътните зъби.
Мисля, че проблема при теб е неправилна настройка на газовия комп. При каране на газ бензиновия комп не знае за другото гориво и решава че има рязка промяна на околните парметри и горивото. Оттам почва да пипа тримовете в опит да компенсира това. Като покараш 100-тина км тия корекции отиват в long-trim времената и си е*ава мамата като се върнеш на бензин.
Затова златно правило е при настройката на газовия комп да се следят тримовете на бензиновите дюзи. При превключване от бензин на газ и обратно те трябва да не се променят. Колкото по-малко се променят, толкова по-малко измамен ще е бензиновия комп.
При автомобили с бордови компютър това се хваща доста лесно - следиш моментния разход на гориво докато караш равномерно. Ако при превключване на горивото разхода почне да се качва или да пада - времената на газовия комп не са коректни. За коли без борд трябва да се следят живите данни по време на движение. И то да се следят при всякакви режими - ниски и високи обороти, педала на газта до пода и каране почти без газ, при ускорение... Обикновено газаджиите не щат да си губят времето и закърпват нещата как и да е, което води до проблеми след известно време - такива проблеми каквито ти описваш.
key5:
Правилно, горд собственик на слончето с двигател "бозажията" както го наричат но не заради гарнитурата, а заради пукнатината която прави в единия канал за маслото отпред на болта на главата. Още не съм имал този проблем макар че на първа е с 50, а на втора 80 са малко .... :)
Рената имат малка особеност която ако не се знае, те вкарва в бокса. При включен вентилатор, двигател не се гаси а се изчаква минута. Това е защото като предпазна мярка срещу самозапалване от нарушени изолации по проводниците, тоците се спират с изваждането на ключа и трябва да се даде време двигателя да се охлади, защото в противен случай прави въздушна възглавница в горния край и гарнитурата прегаря /логично/. Като първи собственик в БГ за 12години съм сменял само веднъж гарнитура, и много гуми. Всяка година я обувам с по две нови. А с компа и откъм електриката въобще, до сега не съм имал проблеми, освен че на две години сменям две шепи крушки на таблото и съм отсвирил моторчето на клапата за входящ въздух. Самия комп сам определя дали си с 95, 98 или друго гориво и сам пренастройва работата на двигателя.
А за газовото както казах, проблема е в мен. Не дадох на селтаците да ми скопят колата и се оправям без тях. Всъщност последните 8години не съм пипвал газовото, върви си.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия