Алтернативни енергоизточници > Електромагнитни и импулсни мотори И генератори

Мотор-генератор на Hatem Raoul

<< < (5/5)

nizo:
Здравейте,

отдавна не съм влизал тук, но тъй като разчиствам, ми попадна постановката на Хатем. Реших да споделя резултатите, защото може някой да има полза от това. Все пак си е проведен експеримент.

Аз направих специално изработена тестова постановка, която включва:
- 4 броя ротори с диаметър 67мм
- всеки ротор с по 12 магнита 5х5мм, вложени в ротора
- тези ротори са на 4 малки моторчета от касетофон
- моторчетата са вложени в поставка, която държи роторите на разстояние 2-3мм
... та като цяло се постарах с изработката. Детайлите са струговани и фрезовани за постановката от техническа пластмаса.

Резултатите не са положителни, но въпреки това искам да споделя, че самата теория на Хатем ми се струва вярна. Постановката и начина по който я изработих не е правилен. Проблемите са няколко:
1. Размера на роторите е много голям в съотношение големината на магнитите. Хатем говори за това, че когато магнита неможе да осъществи привличането, под въздействието на външна сила, то неговия отблъскващ полюс взима превес. Това е ОСНОВАТА на теорията и за съжаление, моите магнити са много малки и стоят на много големи разстояния един от друг. Т.е. основният ефект, намаля експоненциално с разстоянието.
2. Моторчетата/генераторите са малки, некачествени и имат малко КПД. Смисъл ... тея малки моторчета са много кофти изработени. Нямат лагери, малки магнити, малки намотки, несиметрични, с големи междини вътре.
3. Броя на магнитите е важен. Колкото повече магнити има, толкова по-лесно се синхронизират колелата. Ето защо постановката на Хатем има толкова много магнити. Тук обаче забелязах, че това което Хатем казва е вярно. Когато колелата не си паснат, те тотално се игнорират едно друго. Ако даден ротор излезе от синхрон, то той няма начин да се върне пак в синхрон. Спрелите ротори обаче, не реагират на въртящите се. Няма трептене или опит за взаймодействие. Това малко противоречи на логиката, защото тези магнити са близко един до друг, а като че ли магнитните им полета не си взаймодействат.

Според мен за да е успешна репликацията трябва да се спазят следните неща:
- моторите/генераторите да са качествени с добро КПД
- магнитите да са много
- магнитите да са силни толкова, че поставени на разстояние 2 пъти диаметъра на роторите, да са способни да привличат повече от теглото си. Това според мен е най-важното условие, защото това е ефекта който Хатем използва!!!
- от горното условие следва зависимостта: ПО-МАЛКИ РОТОРИ -- ПО-ДОБЪР РЕЗУЛТАТ
- пак от горното условие: ПО-МОЩНИ МАГНИТИ -- ПО-ДОБЪР РЕЗУЛТАТ

Това е в общи линии. Според мен постановката на Хатем работи, но трябва да се спази дизайна, особенно това което написах за силата на магнитите.
По късно може да кача снимки на постановката за радост на зрителите  ;)

Навигация

[0] Списък на темите

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия