Автомобилите няма да се зареждат едноврмено, взел съм среден разход 18 kWh/100 km, което е един нормален разход зимно време даже е по-голям, все пак си зависи и от колата. Ако вземем, че тези 50 km се изминават за един час, при срден пробег от 450 km, тогава не повече от 15 000 автомобила ще се зареждат едновремено, при бързо зареждане са необходими 200 kW за автомобил или 3000 MW за всички автомобили. В момента в България има над 12000 MW инсталирана мощност, като 70% от тях могат денонощно да произвеждат. Според мен не е проблема в тока, а като цяло ниската ефективност на електромобила, едно 25% от тока се губят в зарядната станция, в батерията и електропреноса ако към това число прибавим и тока, необходим за производството и утилизацията на батерията то екологичността на електро автомобила ще е съмнителна сделка. А, че тока в зарядните станции ще е скъп в това няма спор, освен това трябва да се направи заместване на акциза на горивата, който евентуално ще се прехвърли върху акциза на тока, който в момента е нула лева. Електрическте зарядни станции са доста по-скъпа инвенстиция от нормалните, особено тези за бързо зареждане. Като цяло, според мен карането на електрическа кола няма да е по-евтино от тази на бензин, но за сметка на това ще бъдеш задължен да караш такава или никаква, просто ДВГ в един момент ще бъдат забранени, а може би ще стане като кривите краставици.
Но електромобилите имат едно много важно предимство, това са вечни автомобили, в истинският смисъл на думата. В момента по-голяма оптимизация на задвижването трудно ще се постигне, в този смисъл е безпредметно да си купаваш по-нов автомобил, и новият и старият ще имат един и същи разход. Живота на батерията е много дълъг, ще издържи повече от 40 години, двигателят също е вечен, скоростната кутия също. Единствено за шасито имам притеснения, защото е чупещо за по-голяма безопасност, но ако се кара по пътища без дълбоки дупки, и то би издаржало поне 50 години. Един електрически автомобил, без ремонт спокойно би навъртял един милион километра. Дори и по 20 хиляди километра на година да караш, това са си 50 години.