Алтернативни енергоизточници > Електромагнитни и импулсни мотори И генератори
Въпрос за електромотор
miromad:
Ето я и моята идея:
- статора е N-полюс, а към ротора е прикачен S-полюса, който се върти заедно с ротора.
- ротора е намотан като 8, за да може посоката на тока и от двете страни да е в едно направление.
- движението на ротора се осъществява благодарение на Силата на Лоренц.
- поради това, че няма превключване на магнитните полюси следва, че няма и противо-ЕДН.
- ако през ротора се пропусне ток, то формулата на Лоренц придобива следния вид - F = BIL
- от горната формула може да приемем, че Силата на Лоренц ще зависи от тока, който протича през ротора, дължината на проводника и силата на магнитното поле, в което се намира ротора. От тук си правя извода, че този двигател може да се захранва с Фарадеевия диск /униполярен генератор/, като Фарадеевия диск е прикрепен към ротора и по този начин колкото по-бързо се върти ротора, толкова по-бързо ще се върти и Фарадеевия диск и ще се генерира по-голям ток, при което /може би!!!/ ще се получи самоускоряване!!!
Не знам дали ще може да се реализират статора и прикрепения към ротора полюс по този начин, но може би ще се намери някакво решение колкото да се изпробва теорията.
Ето и някои препратки, които могат да помогнат за визуално представяне на цялата картина, ако не става ясно от моята скица:
http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/magnetic/motdc.html#c1
http://www.school-for-champions.com/science/magnetism_lorentz.htm
http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A3%D0%BD%D0%B8%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D1%80%D0%BD%D1%8B%D0%B9_%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80
На последния линк има една табличка, на която е дадено в кои случаи има униполярна индукция /различни комбинации от подвижни и неподвижни магнит и диск/.
CPU:
Нарисувай и магнитната верига, за да се види как ще тече магнитния поток. Както е сега, няма как да се постави сърцевина в центъра и по оста на ротора, която да оформи магнитен полюс.
Иван Димов:
Потърсете в книгите на Стефан Маринов така наречения от него RAF (Rotating Amper bridge with Faradey disk). Това е униполярен генератор като магнитът се върти заедно с диска на Фарадей и дава голям ток, който минава през 4 П-образни проводника, закрепени на същата ос и даващи въртящ момент на униполярния генератор. С други думи, имаме генератор и двигател на една ос като тока за двигателя се доставя от генератора. Според експеримента на Стефан Маринов, този RAF нарушава ЗЗЕ и има само ротор без статор. Но, ... опитът му е твърде малогабаритен за да се направи самозахранване.
Още, miromad, Стефан Маринов е експериментирал и с подобни на твоите идеи, някъде в списанието му Deutsche physik има описани експерименти. Моето мнение е, че и двата са твърде слабички за нашите финансови възможности - едва ли ще успеем да изкараме СЕ по този начин.
Виж униполярния генератор, точно както съм го нарисувал по-горе може и да даде СЕ. Мисля Адам Тромбли или май беше Брус де Палма е правил така неговата Н - машина. Но трябват големи размери и страшни скорости на въртене, течни четки и ред други скъпи неща. Ако ще си играете само за да видите принципа, въртете магнита около хоризонтална ос и не стойте в плоскостта на въртенето, защото ако се счупи, магнитът направо ще ви "отстреля". Казвам го (за втори път) от личен опит - при такова счупване, магнитът ми отнесе половин сантиметър от пръста заедно с нокътя. Голям късмет е, че не ми потроши краката.
Прилагам информация за RAF в списание "Наука и техника".
Радико:
Направих малък експеримент както бях писал по горе. не съм правил клип защото експеримента не е напълно завършен "нямах асистент и не ми стигаше една ръка" но резултатите... не са обнадеждаващи а са направо странни и объркващи:
взех един диамантен диск за флекс и го почистих внимателно от боята от едната страна до блясък. поставих го на флекса и закрепих флекса в менгемето. включих флекса и допрях едната сонда на мултицета до оста на флекса а другата до периферията на диска. отчете слаб ток с отрицателен знак размених сондите отчете същият слаб ток без отрицателен знак тока беше много слаб и с променлива величина защото контакта на сондите с въртящият се с 6000 об/мин. диск е нестабилен, обаче при размяна на местата на сондите полярноста стабилно се променяше.
позиционирах въртящият се диск в посока север-юг, изток запад и в хоризонтално положение без разлика в получените резултати. Смятам да продължа с по добър контакт с диска примерно с графитни четки и с меден и алуминиев диск "медният ще направя от платка" Експеримента е още в много ранна фаза, но резултата до тук говори за разрив във връзката електричество-магнетизъм. Диска генерира ток без да се влияе от магнитното поле.
mi68:
Радико,
Откриваш топлата вода. Генерираният ток е за сметка на цетробежните сили. Прочети някоя физика!
Методът има сериозен недостатък, много е ниско ЕДН и ток, защото електроните имат много малка маса. В 4 кила желязо имаме 1 грам електрони, прави сам извода.
П.П. униполярно динамо-двигател е разработено от Тесла, за самовъртене. Ако има нещо ново то е доразито от Стефан Маринов. Във връзка с това Тесла има патент за електромагнити.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия