Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.
Слънчева централа
zmiori:
Дано да е върху пустеещи земи че само за първите 5МW ще отидат 100 декара и отгоре.
Съжялявам ама това за Казанлък съм го изтървал. :-[
ownerbg:
В какъв смисъл си го изтървал? Казанлък е ориентир просто. И е повече от 600 дка целият проект, но е разпарчатосан, защото сега в кризата няма продаване нещо толкова голямо.
zmiori:
В смисъл че не съм прочел внимателно поста.
А 600 декара е много и затова мисе иска дае върху пустееща земя а не върху обработваема. 600 дк. * 300кг= 180 000 кг жито минимум. 360 000 кг.царевица идруги такива.
Нали ме разбираш?
Иначе съм голям фен на алтернативните източници на енергия.
ownerbg:
zmiori, аз също човеко милея за земята българска, но там не е житницата на България. Сигурно страдаш за тази земя още от времето, когато се раздържавяваше? Погледни от Google Earth съседна Гърция и погледни и България! Виж как при съседите ни всичко е в едни .... правоъгълничета и виж у нас! Откриваш ли 1000000000 разлики? Погледни статистиката за това колко земя се обработва в последните 20-25 години в сравнение с преди това. Като първо земеделието навсякъде (без БГ) се дотира и затова е развито. Иди на пазара и питай за произхода на картофите! Аз вчера си купих ФРЕНСКИ картофи, при положение че Самоков е на 60 км. Обясни ми как се е вързала цената на този картоф, за да се дотъркаля до БГ и да ми е изгодно да го купя!?
Altium, очакваме утре да се подпише договорът с инвеститора и да почне вноса на соларите, инверторите и т.н. Ще пиша и както казах, ще поканя който иска да отидем на място, защото си е друго да се види наживо едно такова съоръжение.
P.S. Още нямам представа за фирмата производител на панелите. ;)
getca:
То съоръжението хубаво, ама някой замисля ли се кой ще плаща после разликата в цената. Отделно научих, че има мораториум върху присъединяването на подобни мощности към мрежата. Инвеститора или собственика или там какъвто е, си е на чиста далавера с договор за изкупуване на енергията за 25г. по преференциални цени. Ако е спечелил проект от ЕС му се възстановяват около 2/3 от инвестициите, сладка работа...да му мислят плащачите. Накратко казано, изобще не съм очарован от реализацията на подобни проекти, без да коментираме технически подробности, че там са трагични нещата.
Земята българска вече не е българска в някаква степен и да си приказваме за житници няма смисъл. Даже и да я заринем цялата с панели, няма да ни е достатъчно. Просто такива проекти са инструмент за усвояване на европейски пари и нищо повече. Както казват старите хора - Куче влачи, диря няма !..
Съжалявам за песимизма, но реалността е такава... :(
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия