Алтернативни енергоизточници > Механични, гравитационни и хидродинамични устройства

Инерционен двигател

<< < (2/7) > >>

ddimitroov77:
аз се придържам максимално към руската разработка http://www.dlinevitch.narod.ru/Centrifuga.pdf стр.11
Коляно - мотовилков механизъм - преполагам говориш за варианта на стр. 9.
Изпрати снимки. Опасни скорости имат тежестите - аз пробвам зад преграда, за да няма сакатлъци :)
Свързах се с Линевич и му писах за някои мои съмнения:
Ниска скорост на въртене след вибратора - трябва повишаваща предавка
бързо износване на еднопосочния ъединител от чести и силни удари
тестване с асинхронен двигател. голяма ли е ефективността с DC мотор
ролкови лагери - за да са по-компактни и по-леки
голямо тегло на инертора - големи загуби от кинетична енергия
затворен корпус за смазване на зъбните колела : 2000-3000 оборота

виж какво сме направили досега

scarface:
Това което си го направил е много здраво, но в случея е много тежко и няма да можеш да изкараш нищо.
Ниската скорост не е проблем ако си намериш една гума от електрическите моторчета. Въртят с около 200-300 об.

ddimitroov77:
Радвам се че има с кой да споделям за Линевич.
Не разбрах за каква гума от колело говориш.
Целия вибратор е монтиран върху ниско оборотен генератор - нашо производство. С него докарахме 12 В при 140-160 оборота. Правили сме опити и до 300-350 оборота но не сме го укрепили по периферият и не разчитам само на шпилките - трябват и дистанционери.
С предния опит успях да замеря при около 45 грама тежест на 25 мм - направи сила 12 кг (мерено с обикновенно кантарче до 10 кг), казвам 12 може би са 15  - кантара беше до 10. Замервали сме 16 А на фаза - генератора е 3 фазен. Сега го въртя с около 60 мин-1 и при тези обороти прави 2-3 В. смятам че има много голям въртящ момент - нямам с какво да го измеря. сега го правим на отделна конструкция и ще има преводно от двигател към генератор 1 към 3 минимум. Няма смисъл да меря 16 А при 2-3 волта. При пълен товар (фазите накъсо) инертора си тръгва без проблем (генератора тежи около 40-50 кг). Само дано издържи еднопосочния съединител - до 350 Нм е .

ddimitroov77:
малко снимки

ddimitroov77:
имам някои въпроси:
как си мерил получената енергия - за плавно мерене аз разчитам само на замерване на генератора
какви са оборотите на тежестите - по принцип формулата F=m*w^2*r - скоростта е на квадрат и е по добре по малка тежест но с по високи обороти - т.е. си мисля по малка тежест е по малка ос - лагери-зъбна предавка и др. Аз съм разработил вариант с обща плоча и малки вградени лагери (не като този който показах) - чакам да видя максимално какво може да се "изтиска" от този прототип.
От тук как предаваш движението на консуматор - не виждам еднопосочен съединител или друго. Търся сега подходящ мотор : да става за вертикален монтаж.
При мен теглото е по голямо но е по концентрирано към централната ос - ще олекотявам още осите и зъбните колела с един приятел с справяме доло горе с Солидуоркс  и Ансис. мислим да го симулираме първо на него после ще правим основен прототип. - който има идея да казва, да си спестим чертане  и сметки :)

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия