Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.
Има ли далавера в соларните панели?
emilvtc:
Българската фабрика за соларни панели има много хубав сайт, само дето аз с цялата ми интелигентност (а тя може и да не е чак толкова голяма) не открих в него никакво инфо за цени ?!?
( Сигурно цените са някаква ТАЙНА старателно опазвана от клиентите ...)
Това не ви ли изглежда меко-казано странно и смешно ?
Някой правил ли е запитване към тях за цени (предполагам, че би трябвало да отговорят на запитване) ?
В параметрите на панелите им е дадена номинална работна температура на клетките (а не околна температура за панела) +44 градуса по целзий. Това добре, но колко би била температурата при околна температура на въздуха 42 градуса (примерно в пловдивско това е факт всяка година) и това съчетано със силно слънце попадащо перпендикулярно на панела?
Със сигурност температурата на клетките ще е доста по-висока от въпросните +44 градуса ...
И в тази връзка възниква въпроса какво инфо ни носи този параметър от спецификацията на панела?
Ще съм благодарен ако някой запознат с материяята даде разяснение по въпроса.
vitan:
Благодаря на всички. И аз така мислех, но да си попитам, може пък да не съм в час :)
Да, това с градусите определено е интересно някой да даде обяснение.
ppipilica:
Интересно но май никой не се замисля за акумолаторите за съхраняване на тока
а те са бая голяма цифра пари.
giunal:
Преди две години и аз се бях меракландисал и направих собствени проучвания и сметки. За себе си установих че, тази инвестиция не си струва ако не си производител на панели или голяма фирма с много излишни пари който да се чудиш къде да ги влагаш но пак си е определено набутване.Ще поясня защо-
1.Първо възвращаемостта на инвестицията е много имагинерна величина.Защото реално за малък проект(какъвто аз смятах да реализирам - говоря за 20-30 кВт) не си заслужава да кандидатстваш по програми. А и никой няма да ти обърне внимание. Само ще трошиш нерви.
2. Като се добави и високите лихви по кредитите, ниското КПД , несигурността относно цената за изкупуване(пак се готвят някакви промени на цените за изкупуване на зелена енергия)) и спънките за сключване на договор за изкупуване.Също така инвестицията трябва и да е застрахована всяка година по ред причини!!!!.
3. И други бюрократични пречки и приумици на администрацията.
Реално ако се говори за някаква възвращаемост то в най- добрият случай ще е след 15-16 година , но трябва да се отчете и стареенето на кристалите и съответно намаляването на КПД-то.
4. И други по маловажни въпроси който не смятам да ги засягам.
TINI:
Първо си направи проучването тук:
http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/apps/pvreg.php?lang=en&map=europe
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия